Pelenkákkal tüntettek az otthoni szülésért

2006.04.07. 20:47

Az otthonszülés választhatóságát követelő petíciót adtak át a SOTE nőgyógyász főorvosának péntek délelőtt. Az Otthonszülés Napjának Szervező Bizottsága által összehozott demonstráción körülbelül 200 szimpatizáns: dúlák, kismamák, apák és otthon született kisgyerekek vett részt. A szülők pelenkákat tűztek ki a klinika kerítésére, a szónok máglyarakással kínálta az egybegyűlteket, míg a gyerekek a bokáig érő sárral voltak elfoglalva.

Vászonpelenkákkal, egy-egy szál virággal és egy csapatnyi otthon született gyerekkel érkeztek a szimpatizánsok az Otthonszülés Napjának Szervező Bizottsága által meghirdetett megmozdulásra péntek délelőtt, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája elé.

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az otthonszülés választható alternatíva legyen Magyarországon. Jelenleg a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium nem ismeri el az intézeten kívüli, szaksegítséggel történő szülés létjogosultságát. Emiatt számos hátrány éri azokat, akik mégis ezt választják, például  nem vehetik ugyanúgy igénybe a társadalombiztosítási szolgáltatást, mint azok, akik kórházban adnak életet gyereküknek.

Elásott méhlepény

A szervezők céljai közé tartozik az is, hogy működési engedélyt, azaz legális munkalehetőséget kapjanak az otthonszülést kísérő szakemberek, a dúlák. Ma még jobbnak látják a kórházaktól idegenkedő szülők, ha titokban tartják, hogy dúlát fogadtak az otthonszüléshez.

"Elástam az erdőben a méhlepényt a szülés utáni reggel" - mesélte az [origo]-nak egy fiatal apuka, akinek feleségével együtt pozitív tapasztalatai vannak az otthonszülésről. "Reforméletet élünk, nem is igen járunk kórházba. Ahol mi szültünk volna, ott 60 százalék volt a császározási arány, és szerettük volna ezt a beavatkozást elkerülni" - tette hozzá.

Fotó: Fábián Évi

Boszorkányüldözés ellen máglyarakás

A pénteki megmozdulással fejezték ki szolidaritásukat az otthonszülés támogatói dr. Geréb Ágnessel, aki ellen több munkatársával és a szülőanyával együtt rendőrségi eljárás indult. Az ellenük indított nyomozás a közelmúltban befejeződött, ám az ügy korántsem ért véget, mivel az ügyiratokat vádemelési javaslattal továbbították az ügyészséghez. Galambos Péter, a szervezők szónoka "büntetőjogi boszorkányüldözésnek" nevezte a történteket. A demonstrálók szerint a magyar szülészeti szakma válságban van, ezt voltak hivatottak jelképezni a vászonpelenkák, melyeket a beszédek alatt meg-meglengettek az anyukák, később pedig a klinika kerítésére tűztek.

A tömegből idővel kiváltak az állapotos nők. A fehér ruhába öltözött kismamák vastapssal kísérve indultak be a kórház épületébe, hogy átadják petíciójukat Paulin Ferencnek, az intézet vezetőjének. A küldöncök távozása után az összegyűltek nekiláttak a magukkal hozott több tálcányi máglyarakás elfogyasztásának, amelyről Galambos azt mondta: a boszorkányüldözés szimbóluma.

"Az orvosok feje nem változik"

Míg az orvos reakciójára vártak, több anya is megosztotta az egybegyűltekkel tapasztalatait az otthonszülésről. Volt, aki azért nem ment kórházba, mert félt, hogy nem tudja majd kontrollálni az eseményeket. Másvalaki arról beszélt, gyereke születése arra indította, hogy maga is bába legyen ."Legjobban annak örültem, hogy közben nevethetettem. Annyira kacagtam a végén, hogy az már jobban fájt, mint maga a szülés" - idézte fel emlékeit az egyik anyuka.

"A negyedik gyerekünk született otthon. Előtte elhitették a feleségemmel, hogy csak oxitocinnal lehet szülni, és úgy, hogy ugrálnak a hasán. Kiderült, hogy ez nem igaz." - szólalt fel egy kispapa. Egy épp szoptató anya elmesélte, hogy terhessége alatt sokat hallott arról: ma már a kórházakban is vannak alternatív szülőszobák, ahol az otthonszülés körülményei adottak. Ő ilyen helyen szült, de csalódott. Egy, szerinte nem nélkülözhetetlen beavatkozást végeztek el rajta, fél évbe telt, mire felgyógyult annak következményeiből. "Hiába vannak alternatív szülőszobák, az orvosok feje nem változik" - jegyezte meg.

A gyülekezők nem azt szeretnék elérni, hogy ezentúl mindenki otthon szüljön, csak a szabad választás lehetőségét próbálják kiharcolni. Azt is elismerik, hogy a kórházak felkészültségére és technikai hátterére szükség van. Ennek ellenére többen is erősen kritizálták a kórházakat. Egy dúla szerint az a legnagyobb probléma velük, hogy nincs bennük intimitás és sok a félelem.

"A szülés egy természeti folyamat, amit hagyni kellene hatni. A kórház viszont olyan szabályokat állít fel, ami nem az anyáknak jó, hanem az orvosoknak. Kiveszik az anyák kezéből a szülést, pedig a lényeg az, megtanuljanak bízni önmagukban" - mondta az [origo]-nak a dúla.

A gyerekeket a sár kötötte le

A szüleikkel érkező, otthon született gyerekek hamar birtokba vették a klinika előtti területet. Volt, aki a kőkerítésen próbált végigegyensúlyozni, de a legnépszerűbb a sarazás volt, ami néha próbára tette az anyák türelmét. "Ne sarazzál, mert busszal mész haza" - szólt rá egyikük könyékig maszatos gyerekére. Az idősebbek besegítettek a szervezésbe. Egy szórólapot osztogató, tíz év körüli kisfiú az [origo]-nak elárulta: nem csak ő és a testvére, hanem az unokaöccsei is otthon születtek. "Itt vannak ők is, a mackós sapkákban" - mutatott a körülbelül 200 fős tömeg felé.

A küldöncök végül azzal a hírrel érkeztek vissza a klinikáról, hogy a főorvos átvette a petíciót, és megígérte, hogy tanulmányozni fogja. Budapesten kívül nyolc másik nagyvárosban rendeztek pénteken hasonló megmozdulást. A szervezők minden helyi szülészeti klinika vezetőjéhez eljuttatták a petíciót, amelyet 3000 otthon született gyerek és szüleik nevében írtak.

Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK