Nem lesz fokozott ellenőrzés húsvétkor az utakon

2006.04.14. 16:46

A korábban megszokottól eltérően idén húsvétkor nem rendelt el fokozott közúti ellenőrzést az ittas vezetők kiszűrésére az ORFK. Ezt a gépkocsivezetők saját maguknak köszönhetik: javultak a statisztikák, a rendőrök emiatt már megbíznak a sofőrökben. A forgalom viszont nagyobb lesz az utakon: a hosszú hétvége alatt 150-180 ezer nyugati vendégmunkás autózik át kétszer az országon.

"Bízunk a gépkocsivezetők jogkövető magatartásában" - mondta az [origo]-nak Garamvölgyi László. Az Országos Rendőrfőkapitányság kommunikációs vezetője közölte, hogy idén húsvétkor - a korábban megszokottól eltérően - központilag nem rendelt el az ORFK fokozott ellenőrzést az ittas vezetők kiszűrésére. Tavaly ilyenkor egy háromnapos akció keretében 40 ezer közúti ellenőrzést tartottak, de szerencsére csak igen kevés részeg sofőrt találtak.

Garamvölgyi szerint ezért az autósok maguknak köszönhetik a rendőrség "engedékenységét": a korábbi ellenőrzéseknek és a megelőzésnek köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon az ittas vezetésen kapott sofőrök száma. A szóvivő szerint ez nem jelenti azt, hogy nem lesz ellenőrzés, a megyék és a városok elrendelhetnek ilyeneket. "Emellett ezúton is üzenem az állampolgároknak, hogy alkohollal ne kínálják húsvétkor azokat, akik autót vezetnek. A balesetekért ugyanis nem csak az italozó sofőrök, hanem azok is felelősek, akik mindenáron kínálgatják őket" - mondta a szóvivő.

Megnövekedett forgalom a határokon

"Az elmúlt 24 órában 64 ezren léptek be Hegyeshalomnál az országba, ami a szokásos forgalom háromszorosa" - mondta el az [origo]-nak Kovács Iván, a határőrség szóvivője. A hosszú hétvége miatt az ukrán, szerb és román vendégmunkások nyugat-európai munkahelyükről hazaindultak, és legnagyobbrészt ezen a határátkelőn érkeznek Magyarországra. Hegyeshalomnál 7-9 sávon engedik be őket, a belépésnél a várakozási idő 30 percre növekedett.

Kovács Iván szerint szombat délután 17-18 óráig tart a megnövekedett forgalom, ami hétfő kora délután kezd majd újra "beindulni". A hétvégén 150-180 ezer vendégmunkás autózik át kétszer az országon. "Probléma egyedül Röszkénél lehet, ahol már működik az új, 6 sávos magyar határállomás, de a szerb még csak egysávos, ez torlódáshoz vezethet. Péntek délután azonban még minden rendben volt" - közölte a Határőrség szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK