Megkezdődött a vecsési számlagyár pere

2006.05.22. 11:32
A Fővárosi Bíróságon megkezdődött hétfőn a vecsési számlagyár büntetőpere, amelynek keretében több százmilliós adócsalással vádolnak 53 személyt. Az ügyészség szerint az elkövetők fiktív számlákat állítottak ki azzal a céllal, hogy csökkentsék adófizetési kötelezettségüket.

Megkezdődött a vecsési számlagyár büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. Az első tárgyalási napon várhatóan csak a vádirat ismertetésével végez a bíróság. A vádlottak meghallgatására valószínüleg csak kedden kerülhet sor.

T. Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az ügyben, a törvény szerint akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A vádhatóság szerint az elkövetők 1997-től az egész országra kiterjedő, fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre, hogy fizetség fejében valótlan tartalmú számlákat állítsanak ki.

A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják fantomcégek alapításához és működtetéséhez. A számlákat valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltették a könyvelésükben, mögöttük azonban nem volt teljesítés, munkavégzés.

A hamis számlákat költségszámlákkal ellentételezték. Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és így csökkenthették adófizetési kötelezettségüket. A számlakibocsátó cégekben a tényleges ellenőrzést T. és társai gyakorolták, de a számlákat befogadó cégek vezetői közül is többen a vádlottak padjára kerültek.

Az Orbán-kormány időszakában indult ügy 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy az eljárás során B. Tamás vecsési szocialista elnököt is előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A férfi letartóztatását az ügyészség szüntette meg a 2002-es országgyűlési választások második fordulója után három nappal

KAPCSOLÓDÓ CIKK