Öttel kevesebb tárca lesz a Gyurcsány-kormányban, a politikai államtitkárokat miniszter-helyettesek váltják, de neveket csak pénteken lehet majd tudni. A lapokban megjelent találgatásokat a kormányfő négyes alára értékelte. A miniszterelnök számít az ellenzék támogatására a kormányalakításhoz szükséges kétharmados törvénymódosításokban.

Tizenegy minisztérium és a kancelláriaminiszter fogja segíteni a miniszterelnök munkáját - jelentette be Gyurcsány Ferenc szombaton, az MSZP országos választmányi ülését követő sajtótájékoztatón. A kormányfő közölte: lesz Egészségügyi; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési; Gazdasági és Közlekedési; Honvédelmi; Szociális és Munkaügyi; Igazságügyi és Rendészeti; Környezetvédelmi és Vízügyi; Külügyminisztérium; Oktatási és Kulturális; Önkormányzati és Területfejlesztési, valamint Pénzügyminisztérium.

Megszűnik a két tárca nélküli miniszteri poszt. Három minisztérium összeolvad (a művelődési az oktatásival, a munkaügyi a szociálissal és az informatikai a gazdaságival), így öttel lesz kevesebb a miniszterek száma. A rendőrség a belügytől az igazságügyi tárcához kerül, és kiemelt szerepet kap a területfejlesztés. A politikai államtitkárság helyett miniszter-helyettesi funkciót hoznak létre.

Négyes alá

Neveket továbbra sem mondott Gyurcsány Ferenc, de megjegyezte: a sajtóban megjelent találgatásokra ő négyes alát adna.

A Népszabadság szerint az új kormány minisztériumai és ezek vezetői a következők lesznek: Belügyminisztérium - Lamperth Mónika; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - Gráf József; összevont munkaügyi és szociális tárca - Kiss Péter; összevont oktatás és kulturális tárca - Hiller István; Egészségügyi minisztérium - Molnár Lajos; Külügyminisztérium - Somogyi Ferenc, vagy Simonyi András; összevont gazdasági és informatikai tárca - Kóka János; Honvédelmi Minisztérium - Juhász Ferenc, vagy Szekeres Imre; Pénzügyminisztérium - Veres János; igazságügyi tárca - Petrétei József; környezetvédelem - Persányi Miklós; a miniszterelnöki hivatalt pedig Szilvásy György kapja meg. A Magyar Hírlap szerint ugyanakkor a honvédelem élére Iváncsik Imre eddig államtitkár kerül.

A kormányfő múlt heti kongresszuson elhangzott kijelentését megerősítve közölte: politikusokat hív a kormányba, mert a kormány olyan politikai testület, amely a szakmai alternatívák közül az alapján választ, hogy a döntést át lehet-e vinni a párton és a parlamenten. Rövid távon nehezebb a politikus-miniszterekkel, mert politikai hátország hiányában a szakértő minisztereket könnyen le lehet váltani, lehet nekik diktálni, de a reformokat csak erős politikusokkal együtt lehet csak átvinni - mondta Gyurcsány Ferenc, majd talányosan hozzátette: van, ahol viszont erős szakemberek kellenek, de erről csak a jövő héten árul el részleteket.

A kormány kezdeményezi az Alkotmány módosítását annak érdekében, hogy a minisztériumokban egyértelműbb irányítási struktúra alakuljon ki; vagyis a miniszterek teljes hatáskörrel és teljes felelősséggel, közvetlenül vezetik a tárcákat. Gyurcsány Ferenc megköszönte az ellenzéknek, hogy a kormányalakításhoz kötődő kétharmados törvények elfogadásában együtt működnek, s hozzátette: érdemi hatásköri átrendezés nem történik, csak formális döntésekre van szükség.

Kilenc tervezet

A miniszterelnök elmondta: az államreformmal összefüggésben kilenc törvénytervezetet küldtek el az ellenzéki pártoknak. A miniszter-helyettesi cím bevezetésével, a régió-választással, a képviselői összeférhetetlenség és a mentelmi jog szigorításával, a pártfinanszírozással, a regionális önkormányzatok szerepével és az önkormányzati választási jogszabályokkal, a jogalkotással és a parlamenti házszabállyal összefüggő törvénytervezetekről a csütörtöki megállapodás értelmében a jövő héten egyeztetnek az ellenzékkel.

Lendvai Ildikó arról beszélt, hogy az MSZP vezeti majd azokat a parlamenti bizottságokat, amelyek a legfontosabb szerepet töltik majd be a tervezett reformok miatt: az önkormányzati, az egészségügyi és a szociális bizottságot. A frakcióvezető szerint a képviselőcsoport azon lesz, hogy a parlament "igazi reform-országgyűlés legyen". Hiller István pártelnök szerint nincs akadálya a koalíciós szerződés aláírásának. Simon Gábor választmányi elnök pedig közölte: a választmány támogatta a kormányprogramot. Ez egyébként az [origo] információi szerint vasárnap este nyeri el végleges formáját.

Nagy Szilvia