A Marketing Centrum felmérése szerint többen számítottak javulásra, mint rosszabbodásra a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek eredményeképpen június elején, a konkrét változások nyilvánosságra kerülése előtt. A költségvetés egyensúlyával kapcsolatban többségben voltak az optimisták, míg az emberek nagy része negatív változást várt a demokrácia helyzetében.

Inkább javulásra, mint rosszabbodásra számítanak a magyarok a következő négy évben - derült ki a Marketing Centrum felmérésén, melyet 1340 véletlenszerűen kiválasztott ember megkérdezésével végeztek június 2. és 10. között, amikor a Gyurcsány-kormány terveiről konkrérumokat még nem, csak találgatásokat lehetett hallani. A többséget nem lepték meg a kiszivárogtatott elképzelések, nagy részük hasonló intézkedésekre számított. Elsősorban az ellenzéki pártok támogatói fejezték ki csalódottságukat.

Az embereket arra kérték a kérdezőbiztosok, hogy 11 területet értékeljenek aszerint, hogy mire számítanak az elkövetkező négy évben: javulásra, változatlanságra vagy rosszabbodásra. A megkérdezettek 90 százalékának volt véleménye a kormány elképzeléseiről, és ezt 82 százaluk osztotta meg a Marketing Centrummal. A legtöbben a költségvetés egyensúlyánál várnak javulást, de az infrastrukturális fejlődés és az egészségügy területén is pozitív változásra számít a többség.

Ezzel szemben negatív a válaszok mérlege a demokrácia helyzetének változásával, a határon túli magyarokkal és a közélet korrupciómentességével kapcsolatban, ezeknél a kérdéseknél többen számítottak rosszabbodásra, mint javulásra. A Fidesz-támogatók körében valamennyi témakörben ilyen eredmény jött ki, míg a kormánypártiak többsége javulást vár.

A legnagyobb pártállás szerinti különbségeket a költségvetési egyensúly és az egészségügyi ellátás színvonalának megítélésénél találták. A Fidesz támogatók számottevő része csak az infrastrukturális fejlődés, illetve Magyarország környezeti állapotának alakulása tekintetében hajlik az optimizmusra, de e körben még ezeken a területeken is egy kicsivel többen számítanak rosszabbodásra, mint javulásra.

A mezőgazdaság helyzetétének várható alakulására gondolva Budapesten többen optimisták, mint pesszimisták, vidéken viszont általános a pesszimizmusra való hajlam. Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban többen borúlátóak, mint a községekben és a kisvárosokban.