Petőfiszálláson is irtják a szárnyasokat

2006.06.22. 16:38

A Bács-Kiskun megyei Petőfiszálláson találtak legutóbb olyan szárnyasokat, amelyeket a gyanú szerint madárinfluenza fertőzött meg. A főállatorvosnak emiatt el kellett rendelnie a falu szinte teljes baromfiállományának leölését.

"Amerre mentem, több tanyán, síró parasztasszonyokkal, elkeseredett gazdákkal találkoztam, akiknek most egy csapásra tönkrement az egész éves munkájuk" - számolt be az [origo]-nak Seres Lajosné petőfiszállási polgármester. Szerdán 7500 fertőzött állattól kellett megválni ugyanis egy helyi libatelepen, ahol madárinfluenza-gyanús egyedeket találtak.

Mivel félő volt, hogy a kór megállíthatatlanul továbbterjed, ezért a megyei főállatorvos úgy döntött, a jogszabályokban előírtaknak megfelelően egy kilométeres körzetben minden háziszárnyassal végezni kell.

Az elmúlt napokban több helyütt megjelent a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében. Két napja például Csólyospáloson rendelték el 14 000 kacsa megsemmisítését. Azóta már Kiskunmajsán is találtak fertőzött libákat. Az elpusztított szárnyasok száma már elérte a félmilliót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK