Alkalmi tűzoltókkal spórolna a kormány

2006.09.07. 15:44

Az önkormányzati tárca által kidolgozott, még nem véglegesített elképzelés szerint többek között részmunkaidős önkéntesek felvételével oldanák meg a hivatásos tűzoltókat érintő létszámhiányt, így ugyanis olcsóbban meg lehetne úszni a létszámbővítést. Ehhez egy törvénymódosítással bevezetnék a tűzoltóknál az alkalmi munkavállalói könyvet. Tűzoltók szerint az alkalmi társak rutintalansága veszélyes lehet.

Az [origo] birtokába került, egyelőre még nem véglegesített tervezet szerint arra készül az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, hogy részmunkaidős, önkéntes tűzoltókkal egészítse ki szükség esetén a hivatásosok létszámát. Ehhez egy törvénymódosítással lehetővé tennék, hogy alkalmi munkavállalói könyvet vezessenek be tűzoltóknál. Ennek egyik indoka, hogy a szolgálatiidő-csökkentés miatt elkerülhetetlen létszámbővítést olcsóbban meg lehetne így úszni. A tervezet már a tűzoltóságon belül is kiszivárgott, a Lánglovagok.hu portál egyik fórumában annak teljes szövege olvasható.

A tervezethez írt indoklás szerint  a 6750 hivatásos önkormányzati tűzoltó heti szolgálati idejét 54 óráról 2006-ban éves átlagban heti 52 órára; 2007- ben 50; 2008-ban pedig 48 órára csökkentik. Így 2008-ig 1020 új tűzoltóra volna szükség, ami 4,4 milliárd forintba kerülne az államnak. A törvénytervezethez írt vezetői összefoglaló szerint azonban "valószínűsíthetően ezen forrás nem fog rendelkezésre állni, így más módon kell a kialakuló helyzetet kezelni".

Az alternatív megoldások között szerepel az is, hogy alkalmi munkavállalói könyvet vezetnének be, és részmunkaidős tűzoltókkal pótolnák szükség esetén a főállásúakat. Az indoklás szerint "kiemelt feltételként kell azonban kezelni, hogy az így foglalkoztatott tűzoltóknak is ugyanolyan képzettséggel kell rendelkezni (tűzoltó szakmunkás), mint a hivatásos állományúaknak. Az ilyen szolgálat a későbbiekben előfeltételként szerepelhetne szerződéses majd a hivatásos szolgálati jogviszonyba kerüléshez." Az alkalmi foglalkoztatás előnyei között említi a dokumentum, hogy nem kell minden beosztásba drága, professzionális munkaerőt alkalmazni,  ráadásul így a munkanélküliség is csökkenthető.

Az alkalmi munkavállalói könyv bevezetése mellett átszerveznék a tűzoltóság ügyeleti rendszerét, így a helyi ügyeletek megszűnnének és a területi katasztrófavédelmi igazgatóságokra kerülnének át. Emellett sokkal kevesebben látnának el adminisztratív feladatokat. Az összevonásokkal mintegy 300 munkahelyet szabadítanának fel, ezzel is növelni lehetne a vonuló állomány létszámát.

Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltó Szakszervezet vezetője az [origo] megkeresésére azt mondta, hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kaptak a tervezetről, de informálisan már értesült az elképzelésekről. Szerinte ha valóban ezt tervezik, az egy "elvetélt gondolat". Úgy vélte, nem ismeri százszázalékosan a tűzoltóság ügyeleti rendszerét az, aki ilyen összevonásokat tervez. Megjegyezte, hogy a részmunkaidős tűzoltók alkalmazása csak akkor működőképes, ha ugyanolyan kiképzést kapnak és ugyanazokon a vizsgálatokon esnek át, mint a hivatásos állomány. Az azonban, hogy nincs annyi gyakorlatuk a részmunkaidősöknek, mint a főállásúaknak, így is problémát okozhat - tette hozzá.

A Lánglovagok.hu fórumozói gyakorlatilag egyöntetűen felháborodtak a minisztériumi tervezeten. Parázsvadász azt írta: a létszám növekedését valóban el lehet érni alkalmi ,,tűzoltókkal", de nem a vonulós állomány rovására. Aki hivatásos tűzoltó, az tudja, hogy nem elég az évi 2-3 helyismereti gyakorlat, a havi 2-3 szerelési gyakorlat, a szerismeretről nem is beszélve. Egy másik fórumozó pedig azt a kérdést teszi fel: a szezonális jelleggel az általuk "avartüzes" időszaknak nevezett hónapokban behívott, majd közel egy évig nélkülözött emberek rutintalansága nem fog hatalmas kockázatot hordozni?

Orodán Sándor, az önkormányzati tárca szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy egy még nem véglegesített tervezetről van szó, ezért a részletekről egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője is csak annyit mondotta tervezetről, hogy az még nem hivatalos, végleges változat, csak egy elképzelés. Azt azonban megerősítette, hogy tervezet szintjén létezik az alkalmi munkavállalói könyv bevezetése. Szerinte az így foglalkoztatott tűzoltókra akkor lehet szükség, ha a létszámproblémákat másképp nem sikerül megoldani.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK