"Hazudtunk reggel, éjjel meg este" - mondta Gyurcsány Ferenc az előző másfél év kormányzásáról májusban, az MSZP frakció alakuló ülésén. A vasárnap délután több médiumhoz - köztük elsőként az [origo]-hoz is - eljutott hangfelvételen a meglehetősen trágár hangot megütő miniszterelnök világossá teszi: szándékosan nem számoltak be a választási kampányban arról, hogy milyen megszorításokat terveznek. Gyurcsány először azzal magyarázta beszédét, hogy van, amikor az embert elkapja a hév, később kijelentette: nem bánja, hogy kikerült a felvétel, a magyar politika katartikus ponthoz érkezett.

2006. május 26-án, Balatonőszödön tartották az MSZP képviselőcsoportjának alakuló ülését, amelyről a kiszivárgott hangfelvétel készült. A több mint háromórás felvételen a szocialista képviselőcsoport vitatja meg az ország helyzetét, Gyurcsány programbeszédét. Lendvai Ildikó vezeti az ülést, ő adja meg a szót a felszólalóknak. Gál J. Zoltán, Veres János, Horn Gyula, Kökény Mihály, Vitányi Iván az ismertebb felszólalók, de a frakció számos tagja hozzászól.

A felvétel legérdekesebb része az, amikor a hozzászólások végeztével Gyurcsány Ferenc 25 percben reagál az elhangzottakra (ezt a 25 percet hallgathatja meg itt, az [origo]-n). Gyurcsány jól hallhatóan felfokozott idegállapotban van, próbálja meggyőzni-felrázni a képviselőket, és eközben nem csak beismeri, hogy a választások előtt titokban készítették a reformterveket miközben a kampányban hazudtak ezeket illetően, hanem számos trágárság is elhagyja a száját.

A májusi frakcióülés egyik résztvevője, Filló Pál az [origo]-nak vasárnap délután azt mondta, arra konkrétan már nem emlékszik, mi hangzott el a miniszterelnök szájából, de mint fogalmazott: "nagyon őszinte" frakcióülés volt. Filló szerint a lényege az volt az elhangzottaknak, hogy a választási kampányban nem lehetett elmondani mindent, mert az "öngyilkosság lett volna". Egy másik résztvevő, Géczi József Alajos azt mondta, búskomor volt a hangulat a frakcióülésen, és Gyurcsány Ferenc ezért szándékosan túlozva fogalmazva próbálta felrázni az embereket.

Gyurcsány Ferenc vasárnap délután egy győri lakossági fórumon az újságírók kérdésére, majd több televízióműsorban is elismerte, hogy ő mondta a sajtónak kiszivárgott, önkritikus mondatokat a balatonőszödi összejövetelen. "Van, amikor az embert elkapja a hév" - fogalmazott Gyurcsány, aki blogjában azt írta, a jelzőire nem, de a szenvedélyére büszke. Este hét órakor a miniszterelnök párhuzamosan két tévécsatornán is hosszan beszélt az esetről: az ATV-n élőben, a TV2-n felvételről. Az ATV-n arról beszélt, hogy "a szenvedély néha túlzásokra ragadtatja az embert" és hogy ezzel akarta tudatosítani a frakció tagjaiban, hogy nincs más út, csak a változás. Azt is mondta a miniszterelnök, hogy nem csupán kormánya hazugságairól, hanem "a politikai alaphazugságairól" beszélt. Egyértelműen kijelentette: nem mond le a nyilvánosságra került beszéd miatt.

Később a Magyar Televízió A Szólás Szabadsága című műsorában is azt nyilatkozta a kormányfő: azt akarta "szenvedélyesen és érzelmesen" elmondani az öszödi vita hevében, hogy mint eddig minden kormány, ők is visszarettentek a reformoktól. Nem érdekli, hogyan került ki a hangfelvétel, és nem akar ellenségkeresést a párton belül  - tette hozzá. A műsor után újságíróknak azt mondta, hogy katartikus ponthoz érkezett a magyar politika, itt az ideje szembenézni sok év hazugságával. Az [origo] tudósítójának kérdésére, miszerint honnan lehetne tudni, hogy most igazat mond, a tévéstúdióból sietve távozó miniszterelnök annyit válaszolt: "Meg fogják látni".

"Úgy őriztük a titkot" - részletek a beszédből

"Amit az elmúlt egy hónapban meg lehetett tenni, azt megtettük. Amit azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt".

"Világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz"

"Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt el sem tudtuk korábban képzelni. (...) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit! Nem tudtok mondani, az elmúlt négy évből olyan jelentős kormányzati intézkedést, amelyre büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

"Természetesen a dolog az nem szépen, nyugodtan, aprólékosan fölépíthető. Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy belegebedünk. Aztán lassan felbukunk, mert nem bírjuk jobban a tempót. Ez a helyzet."

"Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai"

"Lehet még itt egy darabig teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai - amiről nyilvánvalóan nekem nem kell tudni - segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen! S persze még gondolkodhatunk még nagyon sokáig, meg elkészíthetünk kibaszott sok elemzést, hogy melyik társadalmi csoportra hogy fog ez végezni. Azt tudom mondani: nem tudunk még hetekig elemezni, gyerekek. (...) Elemezgethetek én még egy pár hétig, aztán jönnek majd akiknek ez a szakmájuk és azt mondják, hogy ők már elemezték: Magyarország le van írva."

"Sanyikám, normális vagy te?"

"Aki a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos, véleményformáló makrogazdasági ügyekben, Kornaitól Bokrosig, Békesitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig azokkal végigbeszéltük, végigszenvedtük, végigüvöltöztük. És azt is meg kell mondanom nektek, hogy nagyonsok nagyon nagy ötlettel találkozom. Phűűű, a hétszázát neki! És kiderül, hogy még a legnagyobbak is, a legtöbbre tartottak is milliárdos nagyságrendű tévedésekben vannak." - fogalmazott Gyurcsány, majd sorra vette, hogy az ingatlanadóból, a kormányzati apparátus karcsúsításából, a minimálbér adómentességének átalakításából jóval kevesebb jön be, mint azt szakértők jósolták. Demján Sándorról elmondja, hogy nem tud számolni ("Mondom Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudjál számolni, az isten áldjon meg") , Surányi György pedig úgy javasolt adóátalakítást, hogy az általa leadott anyagból az derült ki, hogy nincs tisztában az adójóváírás fogalmával.

"Nem kell beszarni Orbán Viktortól"

"Fantasztikus dolog egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint végigcsinálni, mert egy dolog amibicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtania a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól, hogy tanulja meg magát most már nem őhozzájuk, hanem a világhoz mérni. (...) Nagy dolog volt, imádtam, életem legjobb része volt. Most az adja, hogy történelmet csináljunk. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok. Egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e, vagy én személy szerint, egyáltalán nem."

"Hazudtunk reggel, éjjel meg este"

"Azt mondjuk-e, hogy a rohadt életbe, jöttek páran akik meg merték tenni és nem szarakodtak azon, hogy hogyan lesz majd az útiköltségelszámolásuk basszameg. Jöttek párak, akik nem szarakodtak azon, hogy akkor a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország. Hogy megértik azt, hogy azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot. Csak azért! Egzisztenciát lehet még találni sokat. Tudom, hogy ezt nekem könnyű mondani, ne vágjátok mindig a képembe! (...) Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni! Vagy megcsináljuk és van hozzá egy emberetek, vagy mással kell csinálni."

"Igyon mindenki kurva sok bort"

"Elmagyarázni és majd hosszú bizottságokban ücsörögni és majd újabb munkabizottságokat létrehozni és majd kideríteni, hogy soha semmilyen törvényben nem tudunk mregállapodni, mert újra csak azok a kompromisszumok születnek meg, ami lényegében a semmittevés kompromisszuma, hogy fennmaradjon ami eddig volt, mert minden más  sérti valakinek az érdekét: ahhoz másik madám kell. (...) Mindenki döntse el magában, hogy négy-ötszázezer forintért csinálja a dolgot - ami kurva fontos, különösen ha az embernek már egyébként nincsen más szakmája csak ez, tudom én - vagy képes-e az elmúlt tizenöt év összes történetén felülemelkedni és megkötni új dealeket, vagy azt gondolja, hogy ez is egy olyan négy év lesz, hogy a francba! (...) volt már elég miniszterelnökünk, ezen a pasin is túlleszünk majd, mi úgyis maradni szoktunk. (...) Van ebben a frakcióban nem egy miniszterelnöknek alkalmas ember. Én azt mondom: vegyen mindenki egy nagy levegőt, igyon kurva sok bort, aludjon egy-két éjszakát és döntse el magában: ha mindenki csak ugyanazt tudja mondani, amit az elmúlt években mindig mondott és nem jut el odáig, hogy (...) lehet, hogy mást kell mondanom, mint amit évekig mondtam, mert különben megint nem fogunk tudni megállapodni."

"Előbb-utóbb megunják, hazamennek"

"Én azt gondolom, hogy meg lehet csinálni. Azt gondolom, hogy lesznek konfliktusok gyerekek, igen. Lesznek tüntetések. Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek. Csak akkor lehet végigcsinálni, hogyha a lényegben hisztek és a lényegben van egyetértés. Kikerülni a konfliktusokat egymás között, megijedni attól, hogy egyébként sértünk érdekviszonyokat - akkor nem szabad elkezdeni."

"A felső tízezer termeli újra magát közpénzen"

"Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot! Mert ki fogja megváltoztatni? Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy - c változat - nem történik semmi, el lehet így még egy darabig lébecolni. Persze, hogy bonyolult az egészségügynek a dolga, dehát amelyikünk bemegy egy egészségügyi intézménybe tudja, hogy hazugságok sokaságára épül. (...) Az mégiscsak a legnagyobb igazsgágtalanság, hogy a magyar oktatási rendszer felerősíti a köztünk lévő társadalmi különbségeket, aztán még szegregál is. Azoknak adjuk az ingyenes állami oktatást, akik a legjobb családokból jönnek. (...) Ha van társadalmi botrány, akkor az az, hogy a felső tízezer termeli újra magát közpénzen! Mi meg ezt nem merjük kimondani, és be vagyunk szarva. (...) Ne áltassuk magunkat, ez az igazi botrány!"

"Lószart, mama!"

"Az az igazi botrány, hogy akikról a Laci (Teleki László, az MSZP cigány származású képviselője korábban szólalt fel az ülésen) beszél, az ő cigányembereinek tizedannyira jó egészségügyi szolgáltatás jut, mint nekem. Most, hogy az anyámnak már ismerik a nevét Pápán és Gyurcsány Katusnak hívják, már neki is jobb jut, a kurva életbe. Nem tudta, hogy mi történt. 'Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam?' - kérdezte. Mondom: 'egy lószart, mama, az az igazság, hogy felismerik a nevedet!' Ez botrány! Hát ehhez képest társadalmi értelemben a vizitdíj semmi, az nem botrány, az kényelmetlen politikailag, meg kifizetni, meg politikailag lehet neki súlyos következménye. De őszintén: ez a következmény legfeljebb minket érint, ha idióták vagyunk. A társadalmi következménye, az meg mindenkit érint. Mi azért nem merünk hozzányúlni egy sor nyilvánvaló társadalmi hazugsághoz, mert félünk a ránk ható politikai következményektől. De hölgyeim és uraim: ez egy pár száz embernek, meg a családjának, meg az ismerőseinek problémája, a miénk. De nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni, meg mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni, hanem azért, mert meg akarjuk ezeket oldani. (...) Mi lenne, ha most az egyszer nem az egymás közötti faszkodás miatt veszítenénk el a népszerűségünket, hanem mert csinálunk nagy társadalmi ügyeket és nem probléma akkor, hogy elveszítjük a támogatásunkat: majd visszaszerezzük, majd megértik."

"Nem vagyok naiv"

"Nem arról szól a politka, hogy melyikünkből lesz kerületi polgármester és hány darab helyettese lesz. Fontos az is, tudom én, nem vagyok naiv, de nincs benn az ország száz legfontosabb ügyében. Az ország megérdemelné, meg mi magunk is, hogy ilyeneket csináljunk. (...) Amíg nagy tempóban lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni és elmagyarázzátok, hogy reform igen, de... - ahhoz szerintem én nem kellek, ahhoz más köll. Én meg írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról".