Ellopták Mikszáth noteszát

2006.09.23. 12:55

Betörtek a Nógrád megyei Horpácson lévő Mikszáth Kálmán-emlékházba szombaton hajnalban. A betörők védett műkincseket loptak el Magyarország egyetlen Mikszáth emlékmúzeumából, így az író több személyes tárgyát és Szinyei Merse Pál egy festményét.

A riasztórendszerrel védett horpácsi Mikszáth-emlékházban időszaki kiállítást tartottak a Nógrádi Történeti Múzeum kezelésében lévő, a kulturális javak körébe tartozó közgyűjteményből, a betörők a kiállítás anyagának több darabját lopták el.

Elvittek egy Mikszáth Kálmán kézírásával ellátott noteszt, egy óraláncot, amelyen egy medál is volt Mikszáth Kálmán fiainak arcképével, továbbá egy pipaszurkálót és egy bicsakot, egy serleget, egy kitüntetést, egy pipát, és egy ingaórát; ellopták Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festményét is. A becsült kárérték 15 millió forint.

Kovács Anna, a Nógrádi Történeti Múzeum igazgatója elmondta: bár Horpácsra utazott, de az emlékházba, ahol jelenleg is tart a helyszíni szemle, még nem tudott bemenni. Arról, hogy milyen értékek maradtak meg, és azok hová kerülnek, a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni.

A riasztó egy biztonsági cégnél szólalt meg, ők értesítették a rétsági rendőrkapitányságot, de a kiérkező nyomozók már csak a betörés tényét rögzíthették.