Bár az MTI értesülése szerint már eldőlt, hogy péntek délután négykor kezdődik a Fidesz Kossuth téri nagygyűlése, a párt még nem hozott formális döntést. A hivatalos nyilatkozat szerint ugyanis nem zárható ki, hogy péntekig meg tudnak egyezni a pártok egy szakértői kormányról, ebben az esetben viszont nem is lesz gyűlés.

Továbbra sem derültek ki részletek a Fidesz péntekre tervezett Kossuth téri nagygyűléséről, így arról sem döntöttek, hogy hány órakor kezdődjön a rendezvény. Az MTI ugyanakkor úgy tudja, már döntöttek arról, hogy délután négykor kezdődik a demonstráció, de ezt a párt részéről egyelőre nem erősítették meg.

Navracsics Tibor egy sajtótájékoztatón az [origo] kérdésére azt mondta, a szerda délelőtti elnökségi ülésen a Kossuth téri rendezvényről nem volt szó. Navracsics közölte ugyanis, hogy meg kell várni az MSZP-nek adott 72 óra leteltét, és a csütörtöki ötpárti egyeztetést, hiszen nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a pártok meg tudnak egyezni egy szakértői kormány létrehozásában, és akkor a nagygyűlés is okafogyottá válik. Szijjártó Péter szóvivő ugyanakkor kedden még azt mondta az [origo]-nak, hogy a Fidesz elnöksége szerdán tárgyal a rendezvény részleteiről.

A távirati iroda már szerdán délelőtt közölte, hogy kedden tartottak megbeszélést a Kossuth téren tüntető szervezetek és a Fidesz képviselői a Budapesti Rendőr Főkapitánysággal. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a Fidesz nagygyűlése pénteken 16 órakor kezdődik. A Fidesz rendezvényszervezője a távirati irodának megerősítette az egyeztető megbeszélés tényét, de egyéb részletről nem kívánt nyilatkozni. A BRFK szóvivője egyelőre nem tudott tájékoztatást adni a keddi megbeszélésről.

Magát megnevezni nem óhajtó Fidesz-közeli forrásból az MTI úgy értesült, hogy az ellenzéki párt azt jelentette be a rendőrségen: október 23-ig tervez megmozdulásokat a Parlament előtt, a Kossuth téren. Az ugyanitt tüntető szervezetek október 25-ig tartó akcióról tájékoztatták a rendőrséget.

Az külön érdekessége a helyzetnek, hogy pénteken lesz a Parlamentben a kormányról szóló bizalmi szavazás, és könnyen lehet, hogy az ülés még a nagygyűlés kezdete alatt is tartani fog. A Fidesz és a KDNP eredetileg azt tervezte, hogy nem megy el a bizalmi szavazásra, később azonban - engedve a köztársasági elnök nyomásának - bejelentette, hogy részt vesz a szavazáson.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn szabott 72 órás ultimátumot arra, hogy a kormánypártok menesszék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Az ellenzéki pártvezető, aki hazug, ócska trükknek nevezte a miniszterelnök által bejelentett parlamenti bizalmi szavazást, közölte: amennyiben csütörtökön 13 óráig nem történik meg az első döntő lépés, egy világos és visszavonhatatlan jogi formát öltő szándékbejelentés a miniszterelnök menesztése érdekében, akkor a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

[origo]/MTI