Közös fellépést sürgetnek az antifasiszták

2006.10.14. 12:14

A kormány elleni tüntetések és a nyilasok között vont párhuzamot a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége az 1944-es nyilas hatalomátvétel évfordulóján tartott emlékgyűlésen, szombaton. A vezetői között baloldali képviselőket is tudó szervezet összefogást sürgetett a "fasizmus örökösei" ellen.

Tiltakozó emlékgyűlést tartott Budapesten a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szombaton, a 62 évvel ezelőtti nyilas hatalomátvétel évfordulóját megelőző napon. Hanti Vilmos, a szervezet elnöke a rendezvényen arra kért minden hazafit, hogy - mint fogalmazott - "emeljünk közösen gátat a fasizmus örököseinek útjába, biztosítsuk köztársaságunk rendjét, parlamentünk demokratikus működését".

Hanti a budai Villányi úti kongresszusi központ egyik tanácstermében megtartott emlékezésen párhuzamot vont a nyilasok és a több hete kormány ellen tüntető tömegekkel. Mint mondta: "azelőtt a veszély előtt állunk, hogy a nyilasok örökösei, a mai szélsőjobboldaliak hosszú idő után ismét megjelentek brutális erőszakkal az utcáinkon, (...) és radikalizálódtak, politikai erővé szerveződtek".

A rendezvényen felszólalt Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke és Vitányi Iván szocialista országgyűlési képviselő, a MEASZ nemzeti tanácsának elnöke is. Előbbi arról beszélt, hogy az újfasizmus "ugyanabból az emlőből táplálkozik, mint a magát konzervatívnak mondó politika", utóbbi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 62 évvel ezelőtt a konzervatív ország többsége is ellenezte az erőszakos hatalomátvétel gondolatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK