Csütörtökön megkezdődnek az október 23-i zavargásokkal kapcsolatos gyorsított bírósági eljárások. Eddig csak szabálysértési döntések születtek a nemzeti ünnepnapon történt rendzavarásokkal kapcsolatban.

Az első, október 23-i zavargásokkal kapcsolatos pert a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalja csütörtökön, ebben egy férfit hivatalos személy elleni erőszakkal vádolnak. Péntekre és a jövő hét hétfőre is tűztek már ki olyan tárgyalást, amelyet az október 23-i zavargások kapcsán indítottak.

A nemzeti ünnepnapra virradóra, valamint az aznap történtekkel kapcsolatban eddig csak szabálysértési döntések születtek. A Fővárosi Bíróság adatai alapján az október 22-re, illetve 23-ra virradó éjszaka tíz személyt állítottak elő rendzavarás miatt. Közülük hármat 3-3 nap elzárással, szintén hármat 2-2 nap elzárással sújtottak. Három előállítottat 50-50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére köteleztek, egyet pedig figyelmeztetésben részesítettek. Az október 23-i események kapcsán eddig összesen nyolc szabálysértési ügyben hoztak végzést. Öt előállítottat 4 napi elzárással, két embert 3 nap elzárással sújtottak, egy ember ügyét pedig az illetékes rendőrkapitányságra helyezték át.

Az ünnepnapon történt zavargásokkal kapcsolatban egy kényszerintézkedés ügyében is végzés született. Ebben a Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította azt a lakhelyelhagyási tilalomra vonatkozó ügyészi indítványt, amelyet arra a férfira kértek, akit a kiállított, majd elindított T-34-es tank kezelőjeként tartanak számon. Szintén szabálysértési végzést hoztak azzal a férfival szemben, aki trágár szavakat kiabálva egy nemzeti lobogóval a rendőrök felé hadonászott a Kossuth tér és az Alkotmány utca kereszteződésében még október 26-án. Őt jogerős döntéssel kilencvenezer forint pénzbírsággal sújtották.