Kivenné Petréteit a bírók közül a Fidesz

2006.11.15. 13:06

Az Alkotmánybírósághoz fordult Balsai István fideszes képviselő, mert álláspontja szerint alkotmányellenes, hogy a rendőrséget is felügyelő igazságügyi és rendészeti miniszter tagja az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak.

Balsai István szerdai tájékoztatóján bejelentette, az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte Petrétei József nem vehetne részt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) munkájában. A fideszes képviselő szerint az igazságügyi és rendészeti miniszter döntő befolyással rendelkezik a rendőrség mint nyomozó hatóság felett, és ez kizárja, hogy tagja legyen az OIT-nak.

Ennek a két tisztségnek az együttes gyakorlása összeférhetetlen - állítja Balsai, aki egyben arra kérte Petrétei József minisztert, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig függessze fel tevékenységét az OIT-ben.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a tavaszi országgyűlési választásokat követően a kormány megváltoztatta az igazságügyi miniszter jogállását, és feladatává tette a rendőrség, a határőrség, a rendvédelmi szervek és intézmények felügyeletét és részben közvetlen irányítását is. Példaként Balsai azt említette, hogy a minisztérium hivatalos idegen nyelvű elnevezéséből is egyértelmű (a tárca neve németül: Ministerium für Justiz und Polizeiwesen), hogy Petrétei "rendőrminiszter".

Balsai István szerint ugyanakkor az alkotmánnyal, valamint a bíróságokra vonatkozó törvény előírásaival és a jogalkotó szándékaival is ellenkezik az a kormányzati törekvés, amely a rendőrség tevékenységét felügyelő és irányító kormánytag részvételét biztosítja a bíróságokat irányító szervezetben.

A fideszes képviselő beadványában a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról rendelkező 1997-es törvénynek az OIT összetételéről és tagjairól szóló azon passzusának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól, amely az igazságügyi és rendészeti miniszterre és helyettesítésére vonatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK