Kiszivárgott rendőri jelentésre hivatkozva azt közölte az egyik kereskedelmi tévé híradója, hogy az MTV-székház szeptemberi ostromakor a rendőrök azt sem tudták, ki az irányító parancsnok, ezért a kisebb csoportok vezetői ötletszerűen döntöttek az intézkedésekről.

Törvényes, jogszerű, de szakszerűtlen volt a rendőri intézkedés szeptember 19-én a Magyar Televízió székházánál - hangzott el az RTL Klub vasárnap esti hírműsorában. A kereskedelmi televízió híradója - a birtokába került rendőri szakmai jelentésre hivatkozva - azt közölte, hogy a székháznál a rendőrök azt sem tudták, ki az irányító parancsnok, ezért a kisebb csoportok vezetői ötletszerűen döntöttek az intézkedésekről. Ennek következtében sérült meg 216 rendőr.

A híradó szerint a jelentésből az derül ki, hogy az MTV ostromakor gyakorlatilag teljes fejetlenség volt a rendőrök között, nem volt egy olyan parancsnok, aki az egész akciót irányította volna. Ennek következtében az alacsonyabb rangú parancsnokok - a jelentés megfogalmazása szerint - ötletszerűen, önállóan döntöttek. A szervezetlenség miatt a vandálok rendre meghiúsították a rendőrök próbálkozásait - idézte a szakmai összefoglalót a hírműsor.

Szakmai hibaként rótta fel a rendőri szakmai jelentés a csapatok mozgatását és elosztását is. A hírműsor birtokába került információ szerint a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése (szeptember 17.) után, de még az MTV-székház ostroma előtt a rendőrök már számítottak arra, hogy rendbontások lesznek a fővárosban. Éppen ezért műveleti terveket készítettek több közintézmény védelmére, a Magyar Televízió székházának védelmére viszont nem - hangzott el.

A székházostromot vizsgáló bizottság jelentéséből korábban annyi vált ismertté, hogy a rendőrök kevesen voltak, szakszerűtlenül irányították őket, és a védőfelszereléseik hiányosak voltak. A BRFK vezetői állítólag nem fogadják el a vizsgálati jelentést. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány pénteken adta át az ORFK-nak észrevételeit a bizottság jelentésével kapcsolatban, észrevételeinek tartalmáról azonban nem nyilatkozott.

Hétfőn vagy kedden nyilvánosságra kerül a szakmai jelentés.

[origo]/MTI