A magyarok 70 százaléka nem akar vizitdíjat, 66 százaléka pedig ellenzi a kórházprivatizációt - derül ki a Medián felméréséből, mely a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről készült. Mind a hét kérdésben leszavaznák a tervezett átalakításokat, ugyanakkor a többség feleslegesnek tartja a népszavazást - írja a Népszabadság.

A magyarok negyvennégy százaléka menne el szavazni, ha kiírnák a Fidesz által kezdeményezett hét kérdéses népszavazást, mely a kormány megszorító intézkedéseiről szól. Az összes kérdésben igennel - vagyis az átalakítások ellen - szavazna a többség. A Fidesz szavazóin kívül azonban mindenki más, az egész társadalom nagyobbik része feleslegesnek tartja a referendumot - derül ki a Népszabadság által közölt Medián-felmérésből.

A november eleji közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy a Fidesz-szavazók háromnegyede elmenne szavazni, az MSZP-táborból azonban csak mintegy 25 százalék, a bizonytalanok közül pedig körülbelül 20 százalék venne részt a népszavazáson.

A legtöbben a vizitdíjjal kapcsolatos kérdéssel azonosítják a népszavazási kezdeményezést: 51 százalékuk hallott róla, és 70 százalékuk ellenzi. A felsőoktatási tandíj bevezetésére vonatkozó kérdésről a megkérdezettek 43 száztaléka hallott, és 66 százalék ellenzi. A kórházprivatizáció a harmadik legismertebb téma, ezt 63 százalék ellenzi, vagyis ennyien szavaznának igennel - olvasható a Népszabadságban.

A Fidesz-szavazók az összes kérdésre igennel felelnének, legalábbis háromnegyedük az "igen" válaszra voksolna. A kormánypárti szavazók elkötelezettjei szavaznának csak nemmel a kérdésekre, vagyis csak ők vállalnák a megszorításokat. A kevésbé eltökéltek a felmérés adatai szerint inkább otthon maradnának. Ők feltehetőleg nem értenek egyet az átalakításokkal, de nem szeretnék támogatni a Fidesz népszavazási ötletét sem - írja a Népszabadság.