Sólyom: A megosztottság elveszi az emberek józan eszét

2006.11.24. 23:12

Magyarországot ma mélységesen megosztja a pártpolitika és "a megosztottság már az emberek józan eszét veszi el" - nyilatkozta a köztársasági elnök a Népszabadságnak. Sólyom László interjúját a lap szombati számában közli.

Az elnök szerint Magyarországon morális válság van, mert alapvető normák váltak bizonytalanná. Sólyom László emlékeztetett, hogy már a 90-es évek végén szóvá tette, a politikusok egyre kevésbé kezelik méltó helyükön az alkotmányos értékeket. Ez mára "odáig fajult, hogy ha bármilyen alkotmányos elv útjában áll a politikának, akkor könnyen kijelentik, hogy nem baj, majd megváltoztatjuk az alkotmányt".

A pártpolitikai megosztottság fokozatosan "beégett a társadalomba", és elviselhetetlen mértékű lett - jelentette ki a köztársasági elnök, aki szerint a demokrácia alapkérdéseire adott válasznak ugyanannak kell lennie a jobb- és a baloldal számára.

Gyurcsány Ferenc kormányfő őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése az államfő szerint "súlyos, lappangó gondokat tett láthatóvá", és mindenki megérezte, hogy "most nem csak elvont alkotmányos elvekről, hanem a bőrünkről van szó".

A köztársasági elnök hangsúlyozta: amikor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy szabad-e hazudni, szabad-e bármilyen eszközt igénybe venni a hatalom megtartása érdekében, akkor válság van. Az államfő nem reménykedik gyors megoldásban, de leszögezi, hogy a politikai válság alkotmányos keretek közé történő terelésében neki is volt része. Megítélészerint viszont: "a bizalmi szavazással az én szerepem pillanatnyilag lezárult".

Az elnök továbbra is úgy véli, hogy a Gyurcsány-kormány másfél évig tudatosan hagyta tovább romlani a költségvetés helyzetét, csak azért, hogy választást nyerjen. Az interjú készítő újságírók megjegyzésére, miszerint a köztársasági elnök tisztában volt a valódi helyzettel és személyes tájékoztatást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól, Sólyom László azt válaszolta, hogy ő is a "nyilvánossággal is közölt valótlan adatokat" kapta meg.

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva elmondta: tudomásul vette ugyan a kormányfő bocsánatkérését, de szerinte Gyurcsány Ferenc nem mondta ki "azt a megtisztító mondatot, amelyre az országnak is szüksége lett volna: 'ezt nem lett volna szabad megtenni'".

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK