Háromszáz gyógyszer lesz kapható a benzinkutakon

2006.11.28. 18:19

Háromszáz készítményt lehet majd patikán kívül árusítani januártól, a benzinkutak, hipermarketek vezetői már készülnek az új áruk értékesítésére. A gyógyszerész kamara továbbra is kitart amellett, hogy negatív következményei lesznek a liberalizálásnak.

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - mondta el az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára kedden sajtótájékoztatón. Ezek némelyikénél azonban elképzelhető, hogy a megszokottól kisebb kiszerelésben és csökkentett hatóanyaggal kerül az üzletek, benzinkutak polcaira - tette hozzá Horváth Ágnes, a tárca szakállamtitkára. A készítmények szabadárasak lesznek, illetve a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa meghatározhat egy maximumárat, amely alatt árverseny várható.

A minisztériumban kedden egyeztetés zajlott a hiper- és szupermarketek, drogérialáncok és üzemanyag-értékesítő cégek képviselőivel a vény nélkül megvásárolható gyógyszerek patikán kívüli árusításáról, illetve hogy a különböző cégek az árusítást hogyan képzelik el. A gyógyszerész kamara továbbra is kitart amellett, hogy a patikán kívüli árusításnál nincs megoldva a gyógyszerbiztonság.

A kamara elnöke, Horváth Tamás szerint "súlyosan elhibázott" az árusítást lehetővé tevő törvény, és emlékeztetett arra, hogy mintegy 300 ezer ember tiltakozott aláírásával a gyógyszerek patikán kívüli árusítása ellen. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa is úgy fogalmazott, hogy a gyógyszernek a patikában van a helye.

Az Agip Hungária Zrt. egyik vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: bíznak abban, hogy a lakosság ezzel a lehetőséggel jól jár. Erdélyi Tamás nem tudta pontosan megmondani, mennyi költségráfordítást igényel a gyógyszerforgalmazás, szerinte inkább csak egy év múlva lehet majd felmérni, melyek azok a készítmények, amelyeket a kútnál keresnek az emberek.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke úgy vélte, hogy a patikán kívüli gyógyszerárusítással a kistelepülések járnak jól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK