A zavargások miatt több az autós karambol

2006.12.19. 7:28

Az őszi zavargások miatt nőtt a közlekedési balesetek száma - állítja két megyei rendőrfőkapitány  a Népszabadság keddi számában. Szerintük ennek az az oka, hogy agresszívebbek lettek a járművezetők.

A szeptemberi és októberi zavargások, az erőszakos utcai események okozta feszültségek éreztették hatásukat a közlekedésben is - állítja Halmosi Zsolt rendőr dandártábornok, Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány. Halmosi azt nyilatkozta a Népszabadságnak: Hajdú-Bihar megyében a balesetek, szabálytalanságok látványos emelkedése volt jellemző az utóbbi hónapokban.

Az év utolsó időszakában volt olyan nap, amikor csak Debrecenben három halálos baleset történt, míg az év azt megelőző hónapjaiban összesen négy. A tábornok szerint nem a figyelmetlenség nőtt az utakon, hanem az agresszió: az autósok durvábbak és agresszívebbek lettek az elmúlt hónapokban. A korábbi évek hasonló időszakára nem volt jellemző a balesetek, szabálytalanságok számának hirtelen megugrása.

A hajdú-biharihoz hasonló tendenciáról számolt be Sárközi Ferenc Baranya megyei főkapitány is a Népszabadságnak. Sárközi azt mondta: az idén júliusig 10-15 százalékkal kevesebb sérüléses baleset történt a megyében, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, de az elmúlt négy hónapban a sérüléses balesetek száma 20-40 százalékkal emelkedett.

Míg az év első hónapjaiban az átlagosnál havonta öt-hattal kevesebb sérüléssel járó baleset történt, addig az utóbbi hónapokban az átlagosnál legalább tízzel - de októberben már harminccal - több. Sárközi Ferenc azt mondta: a tendencia egy ideje már mindennapi beszédtéma a baranyai rendőrök között.

Csongrád megyében is nőtt a balesetek száma, de nem jelentősen. M. Toronykőy Márta sajtóreferens közölte: a balesetek csekély számú növekedése szerintük nem áll ok-okozati összefüggésben a társadalomban tapasztalható fölfokozott indulatokkal.

A KSH adatai szerint idén szeptemberben és októberben jóval több halálos közlekedési baleset történt az országban, mint 2004 vagy 2005 hasonló időszakában. A KSH honlapján található táblázat szerint 2006 szeptemberében 152, októberben pedig 142 ember vesztette életét az utakon, míg 2005 szeptemberében 115, októberében 132, 2004 szeptemberében 133, októberében 130 ember halt meg közlekedési balesetben.

Veszprémi rendőrségi források szerint mindebben az is szerepet játszott, hogy a zavargások idején jelentős rendőri erőket vezényeltek a fővárosba, emiatt kevesebb járőr volt az utakon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK