Tovább csökkent az EU támogatottsága

2006.12.20. 8:03

Tavaszhoz képest tíz százalékkal kevesebben gondolják úgy Magyarországon, hogy az európai uniós tagság jó dolog - írja a Népszabadság az Eurobarométer legfrissebb felmérésére hivatkozva.

Az Eurobarométer felmérése szerint meglehetősen szélsőségesen viszonyulnak a magyarok az Európai Unióhoz. A Népszabadság szerdai száma által idézett frisss Eurobarométer felmérés szerint ha a bővítés kerül szóba, az európai nemzetek között élen járunk a nyitásban. A megkérdezett magyarok kétharmada támogatja ugyanis Románia és Bulgária csatlakozását

A magyaroknál jobban - háromnegyedes arányban - csak a lengyelek és a szlovénok támogatják a bővítést. Az ellenpélda Ausztria és Németország, ahol ez az arány mindössze harmincszázalékos. Az átlagnál többen támogatják nálunk a közös védelmi és külpolitikát is.

Egészen eltérő képet mutat a végeredmény, ha az a kérdés: jó dolog-e az EU-tagság. A magyaroknak csak 39 százaléka felelt igennel, pesszimizmusban csak a britek, az osztrákok és a finnek járnak előttünk. Pedig idén tavasszal még tíz százalékkal, tavaly tavasszal pedig négy százalékkal volt jobb a hazai eredmény. Az uniós átlag 53 százalék, Írországban, Luxemburgban és Hollandiában pedig 70 százalék fölötti azok aránya, akik szerint érdemes volt csatlakozni Brüsszelhez.

Ami a jövőképet illeti, a franciákkal holtversenyben mi vagyunk a leginkább borúlátóak, mondván, rossz irányba mennek a dolgok. A portugálokkal értünk egyet abban (74 százalék), hogy az EU-ban nagyobb egyenlőségre lenne szükség, akár az egyéni szabadságjogok korlátozása árán is. A negatív képet némiképp enyhíti, hogy jelentős a bizodalmunk az uniós intézményekben (Európai Bizottság, Európai Parlament) - ez az uniós államok többségére nem igazán jellemző.

KAPCSOLÓDÓ CIKK