Állami kitüntetést kapott az az igazgató, akit korábban az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalt, amiért elbocsátotta szakszervezetet szervező alkalmazottját. A szociális és munkaügyi miniszter ráadásul épp az esélyegyenlőség terén végzett munkájáért jutalmazta a vezetőt.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter "Szociális Munkáért Díjjal" jutalmazta többek között az esélyegyenlőség terén végzett munkájáért az Iránytű Avasi Szociális Szolgálat igazgatóját, akit néhány hónapja jogerősen elmarasztalt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Az igazgató a hatóság határozata szerint megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor szakszervezet szervezése miatt bocsátotta el egyik alkalmazottját.

Ahogy az [origo] arról korábban beszámolt, az EBH úgy döntött, hogy a jogsértés szankciójaként nyilvánosságra hozza honlapján az esetet, vagyis az elmarasztalás ténye nyilvános, megismerhető adat volt. A hatóság szerint ugyanis ez visszatarthatja a többi munkáltatót attól, hogy megpróbálják meggátolni a szakszervezeti szervezkedést, amelynek szabadsága alapjog. Emellett Kiss Péter amiatt is tudhatott volna a határozatról, hogy az EBH-ról szóló kormányrendelet szerint a hatóságot az esélyegyenlőségi ügyekért felelős miniszter felügyeli. 

Az elmarasztalt igazgatót a hivatalos indoklás szerint "a szegények, az elesettek, a romák élethelyzetének javítása, esélyegyenlőségük megteremtése érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül" tüntette ki Kiss Péter november 13-án. Az igazgató volt alkalmazottja, aki őt korábban az EBH-nál bepanaszolta, a díjátadás után levelet írt Kiss Péternek, amelyben felhívta a figyelmét a megjutalmazott vezető múltjára.

"Véleményem szerint több mint érdekes olyasvalakit miniszeri elismerésben részesíteni és bizonyos társadalmi rétegek esélyegyenlőségének megteremtéséért kitüntetni, akit a kitüntetés évében az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvény megsértése miatt jogerősen elmarasztaltak" - olvasható a miniszternek címzett levélben. Az elbocsátott dolgozó néhány kérdést is intézett a szociális és munkaügyi tárca vezetőjéhez, szerette volna megtudni, ki terjesztette fel az igazgatót az elismerésre, Kiss Péter a díjátadáskor tisztában volt-e az EBH határozatával, ha igen, mivel magyarázza a kitüntetést, ha nem, tervezi-e az elismerés visszavonását.

A volt alkalmazott az [origo]-nak elmondta, hogy egyelőre még nem válaszoltak december 12-ei keltezésű levelére. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól egyelőre az [origo] sem kapott választ a fenti kérdésekre, a sajtóosztályon Kiss Péter egyéb elfoglaltságaira hivatkozva későbbi tájékoztatást ígértek. Megpróbáltuk megkérdezni az EBH munkatársainak véleményét is az igazgató kitüntetéséről, de péntekig a hatóságtól sem érkezett válasz.

Janecskó Kata