Nemcsak észre lesz szükségük a szegény diákoknak

Vágólapra másolva!
A legszegényebb családokból származó kitűnő tanuló diákoknak jelent könnyebbséget az a rendelet, amely átalakítja a felsőoktatási juttatások rendszerét. Az ezen a szűk rétegen kívül kerülő, de hátrányos helyzetű diákok számára azonban egyelőre lehetetlen kiszámolni, hogy a jövő évben összesen mekkora összegű támogatásra számíthatnak - tudtuk meg az őket segítő szervezetek képviselőitől. A diákoknak azt tanácsolják, hogy nézzenek utána alapítványi támogatásoknak is.
Vágólapra másolva!

Sikertelen vizsgáról vagy jól sikerült dolgozatról is tájékoztatja mentorát az [origo]-nak nyilatkozó Mészáros Sándor, aki hátrányos helyzetű diákként került a Mentorprogramba. A 19 éves főiskolás szerint a program nem csak azért jó, mert a felsőbbéves mentorok segítenek eligazodni az intézményi rendszerben, hanem a tanulásban is motiválják az első évfolyamos diákokat. A Mentorprogram célja, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű diákok könnyebben illeszkedjenek be az egyetemeken, illetve, hogy megelőzzék a lemorzsolódásukat. A Budapesti Gazdasági Főiskola diákja jövőre már maga is mentor szeretne lenni, hogy segíthessen a főiskolát jövőre kezdő diákoknak.

A mentori segítség könnyebbséget jelent, az anyagi támogatás viszont elengedhetetlen a nehéz családi körülmények között élő diákoknak. A felsőoktatási támogatási rendszer 2007 őszétől életbe lépő átalakítását követően a korábbinál magasabb támogatásra azok számíthatnak, akik a legszegényebb háttérrel rendelkeznek, és nagyon jól tanulnak, de várhatóan sok hátrányos helyzetű diák kívül reked majd ezen a szűk körön. Különös tekintettel arra, hogy a nehéz háttér miatt sok diák dolgozni kényszerül, az pedig bizonyos szakokon szinte kizárja, hogy jól tanuljanak.

Az általunk megkérdezett szakemberek szerint a szerdán elfogadott rendelet alapján átalakuló felsőoktatási támogatási rendszer jövőbeni működését illetően még sok a bizonytalanság, több kérdésre valószínűleg majd csak az augusztusi életbe lépést követően derül fény. (Az új támogatási rendszerről részletesebben cikkünk második oldalán olvashat.)

Kevesen járnak jobban

"Aki nem tartozik a leginkább kedvezményezettek körébe, annak nem lesz könnyebb" - mondta az átalakuló felsőoktatási juttatási rendszerről Morvainé Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese az [origo]-nak. Rajtuk segíthetnének azok az alapítványok, közalapítványok, amelyeket a rászoruló diákok támogatására hoztak létre. "Nagy szükség lesz rájuk a jövőben is" - tette hozzá Morvainé Bajai Zsuzsanna.

Az általa említett legismertebb közalapítvány azonban már 2006-ban is gondokkal küszködött: ősszel nem biztosított forrást számukra az Oktatási Minisztérium, ezért nem tudtak pályázatot kiírni a rászoruló diákok számára. Idén tavasszal ismét lehet pályázni, már azoknak is, akik még csak idén felvételiznek - tudtuk meg az Oktatásért Közalapítvány munkatársától. Gali Zsófia elmondta: a sikeresen pályázók eddig havonta 8500 forintot kaptak a közalapítványtól, ez az összeg várhatóan valamennyivel emelkedni fog, de ezzel együtt csökken majd a támogatáshoz hozzá jutó diákok száma is. Ha az összeg emelkedik, 50 és 100 fő között lesz azoknak a száma, akik hozzájuthatnak ehhez a támogatáshoz. Az igény azonban ennél sokkal nagyobb: a tavaszi pályázatra általában 1000-1500 pályázat szokott befutni.

Alapítványoknál is kell érdeklődni

A közalapítványnál egyelőre nem tudják, hogy 2008-ban is tudnak-e segíteni a nehéz anyagi helyzetben lévő diákoknak, mert általában az adott időszak előtt nem sokkal dől el, hogy a minisztériumtól megkapják-e a pályázat kiírásához szükséges pénzt. A közalapítványon kívül legújabban megjelent lehetőségek a diákok számára a tehetséggondozó magánkezdeményezések, a legismertebb a Demján Sándor üzletember által létrehozott alapítvány. A leendő hallgatóknak azt javasolják, hogy ezekről a lehetőségekről érdeklődjenek az egyetemeken, főiskolákon vagy egyszerűen keressenek rá az interneten.