Megkezdte a parkos országjárást Sólyom

Vágólapra másolva!
Nemzeti parkokat látogat és polgármesterekkel találkozik Sólyom László köztársasági elnök országjáró körútján. Az országjárás első napján polgármesterekkel ebédelt, és az államfő szerint sokkal többet lehet tőlük így megtudni, mintha hivatalos úton lenne.
Vágólapra másolva!

Délkelet-Magyarországon kezdte meg már korábban beharangozott országjáró körútját a köztársasági elnök. A környezetvédelmet köztudottan szívügyként kezelő államfő a vidéket és természeti értékeit szeretné tanulmányozni. Ennek keretében nemzeti parkokba látogat el, korábbi nyilatkozatai szerint azért, mert ez "semleges terep". Felhívja a figyelmet arra, hogy "végre megálljt kell parancsolnunk a létünket biztosító természeti rendszerek további pusztításának".

A Körös-Maros Nemzeti Parkban tartott kétnapos körútját Sólyom Szarvason kezdte, majd az őt követő népes kísérettel együtt Kondorosra érkezett, ahol együtt ebédelt több közeli kistelepülés polgármesterével. A köztársasági elnök az ebéd után tett nyilatkozatában beszámolt arról, hogy hogy a polgármesterek elmondták, nem szeretnék, ha bezárnák a kistelepülési iskolákat.

A román-magyar határ megnyitásától a határ közeli teléepülések fellendülését várják, és szeretnék, ha új utak épülnének a környéken. A nemzeti parkban tett látogatásáról Sólyom elmondta, nem azért ment oda, hogy túzokot nézegessen, hanem azért, mert olyan természeti kincsek vannak ott, amelyek nincsenek eléggé a köztudatban. Hozzátette, hogy egy elnök hivatalos úton soha annyi információt nem kap, mint hogyha leül polgármesterekkel ebédelni. A tervek szerint az államfő a hátralévő időben többek között nagycsaládosokkal, biogazdákkal találkozik Gyulán, és több emlékművet is megkoszorúz.