Félezren tüntettek a Repülőkórházért Kecskeméten

Vágólapra másolva!
Több mint ötszázan tüntettek a Kecskeméti Repülőkórház bezárása ellen az épület előtt vasárnap délután.
Vágólapra másolva!

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület kezdeményezéséhez több civil egyesület is csatlakozott, így a Keresztény Értelmiségi Szövetség Kecskeméti Csoportja, a Kecskemét Baráti Társaság Egylet, a Szolgálat a Közjóért Alapítvány, a Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete, valamint a Kecskemét Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület.

A tiltakozás oka az, hogy a miniszteri ajánlás szerint 388 kórházi ágyat vonnának el a kecskeméti kórházaktól. A 184 ágyas Repülőkórház megszüntetése mellett a megyei kórház ágyszáma is 204-gyel csökkenne.

A rendezvényen négy országgyűlési képviselő is felszólalt. Nyitrai András, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes tagja elmondta, a Magyar Honvédség tulajdonában lévő Kecskeméti Repülőkórház sorsáról a honvédelmi miniszter és az egészségügyi tárca vezetője külön egyeztetéseket folytatott. Tudomása szerint a honvédelmi minisztérium a kórház gyógyító részlegeinek fennmaradását szorgalmazza.

Horváth Zsolt (Fidesz) arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a nagy múltú intézmény mintegy 400 dolgozójának mondanak fel, ha az intézmény megszűnik. Ezzel olyan kollektíva esik szét, amelynek pótlása évtizedeket vehet igénybe. "Az Országgyűlésen belüli lehetőségeink úgy tűnik, véget értek. Nem marad más, mint hogy hallassuk a hangunkat: rossz döntés született, amit felül kell vizsgálni" - hangoztatta a képviselő.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fideszes elnöke arról számolt be, hogy a demonstráció hírének hallatán a honvédelmi miniszter hétfőre tárgyalni hívta a Repülőkórház ügyében. Zombor Gábor (Fidesz), Kecskemét polgármestere is tárgyalni szeretne a kialakult helyzetről, de úgy vélte, ha ez nem vezet eredményre, akkor tiltakozni kell.

A szervezők és a felszólalók egyaránt fehér sálat viseltek, ezzel is hangsúlyozva: céljaikat békésen, törvényes eszközökkel kívánják elérni. Az ágyszám leépítések ellen tiltakozó aláírásokat fáslira gyűjtötték, amit még a nap folyamán eljuttatnak Molnár Lajos egészségügyi miniszterhez.

Február 14-én, szerdán újabb demonstrációt tartanak a Kecskeméti Repülőkórház bejáratánál.