Visszatérnének a tüntetők a megnyíló Kossuth térre

Vágólapra másolva!
Közel 150 nap után eltűnhet a Parlament körüli kordon. A rendőrfőkapitány bejelentette, kockázatelemzést végeznek, és várhatóan hétfőn megszüntetik a Kossuth tér lezárását. A tüntetők egyik szervezete máris bejelentette, visszatér a parlament elé - ezt megerősítette az [origo]-nak Gonda László, a Kossuth téri tüntetők egyik vezetője is.
Vágólapra másolva!

A rendőrség kockázatelemzést végez, és várhatóan hétfőn elbontja a Kossuth téri kordont - jelentette be pénteken Bene László országos rendőr főkapitány azon a tájékoztatón, amelyen a március 15-i rendőri intézkedéseket értékelte.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 (MNB) - amely tavaly ősszel a Kossuth téri kormányellenes tüntetéseket szervezte - már elküldte bejelentését a rendőrségnek arról, hogy visszatérnének demonstrálni a térre. Ezt Gonda László, a szervezet egyik vezetője mondta el az [origo]-nak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azonban azt mondta, hozzájuk péntek délutánig nem érkezett hivatalos bejelentés.

Az MNB 2006 bejelentése szerint március 20-ától (keddtől) április 30-áig minden nap demonstrálnának a téren délután öttől fél tízig. Gonda hozzátette: nem szeretnének "kempingezést" a téren, és csak akkor mennének rá a fűre, ha a betonozott parkolórészen nem férnek el. Nem engednének a térre alkoholt sem, és "a Hyde Prknak vége van" - fogalmazott a szervező arra utalva, hogy meg akarják szűrni a felszólalókat is, mert szerinte egyesek sok kárt okoztak nekik. Csak azokat a szervezeteket engednék a tüntetésükre, amelyek valóban a kormány megdöntését célozzák, de a zsidózókat és a "nyilvánvaló provokátorokat" nem - magyarázta Gonda.

A kordon elbontásának hírére Lendvai Idikó, az MSZP frakcióvezetője a távirati irodának úgy reagált, eddig sem a kormány vagy a kormánypárti politikusok féltek, a törvényhozás színhelyét féltették. Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta, örül a rendőrség döntésének, mert a Kossuth tér az embereké és mindig nyitottnak kell lennie.

A kordon ellen korábban sokan tiltakoztak. A leglátványosabban talán a Fidesz, amelynek képviselői február 2-án el is bontották, de kormánypárti politikusok és civil jogvédők is bírálták a Kossuth tér lezárását. A rendőrség október 23-án zárta le a teret, és a Parlament védelmével indokolta a kordon fenntartását.

A fideszes kordonbontás után Szilvásy György kancelláriaminiszter titkosszolgálati információkra hivatkozva állította azt, hogy szervezett csoportok támadásra készülnek az Országház ellen, és ezért van szükség a kerítés fenntartására. Az ombudsmanok később megvizsgálták az erre vonatkozó adatokat, és indokoltnak találták a tér lezárva tartását.

Egyébként is voltak arra utaló jelek, hogy hamarosan eltűnhet a kordon. Az országos rendőrfőkapitány helyettese, Szabadfi Árpád ugyanis már február közepén jelezte, a kordon kihelyezési indokainak felülvizsgálatát tartja indokoltnak. Utasította is Gergényi Péter budapesti főkapitányt, hogy a kordon fenntartását határozott időben állapítsa meg. A BRFK ezt követően tudatta Szabadfival, hogy a Kossuth téri kordont március 31-én 24 óráig tartják fenn - közölte Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.