Hegedűs magyarázza Irving fellépését

Vágólapra másolva!
Azzal védekezik ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, hogy az Ausztriában holokauszttagadásért elítélt David Irvinget nem ő vagy munkatársai hívták meg a gyülekezet helyszínére, hanem egy könyvkiadó. Hegedűs az után közölte ezt, hogy a református egyház vezetése vizsgálatot indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

"Alulírott ifj. Hegedűs Lóránt mint a Budapest Szabadság téri Református Egyházközség lelkipásztora és képviselője kijelentem, hogy David Irving brit történészt sem én, sem az általam vezetett egyházközség presbitériuma nem hívta meg a Budapest V., Szabadság tér 2. szám alatt található Szabó Dezső Katakombaszínházba" - áll a volt MIÉP-es képviselő által a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Hegedűs ezzel arra reagált, hogy a református egyház vezetése vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a holokauszttagadásért Ausztriában börtönbüntetésre ítélt Irving hogyan tarthatott előadást március 12-én a Szabadság téri gyülekezet székhelyén. A gázkamrák létezését tagadó brit történész az épület alagsorában lévő színházteremben mutatta be legújabb könyvét. Hegedűs közleménye szerint Irving a könyveit - más, erősen vitatott munkák mellett - kiadó Gede Testvérek Bt. meghívására érkezett Magyarországra, a színháztermet pedig egy magánszemély bérelte ki az egyházközségtől.

Ifjabb Hegedűs Lóránt közleményében azt hangsúlyozza, hogy a rendezvény előtt, a bérleti szerződésben felhívták a szervező és az előadó figyelmét az egyházhoz méltó jelleg biztosítására és arra, hogy a református egyház tanításával ellentétes kijelentések nem kívánatosak. A lelkész szerint ezt a bérlő betartotta.

A Magyar Református Egyház figyelmét Thomas Hennefeld, az osztrák testvéregyház főtanácsosa hívta fel Irving megjelenésére, elfogathatatlannak nevezve, hogy egy egyházi intézményben antiszemita, rasszista eszmék megszólaljanak. Irvinget tavaly szeptemberben az osztrák bíróság azért ítélte három év szabadságvesztésre, mert 1989-ben két ausztriai előadásában is megkérdőjelezte az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Irving a bécsi tárgyaláson már "metodikai hibának" minősítette, hogy korábban tagadta a gázkamrák létezését. Úgy magyarázta, hogy ma ilyet már nem mondana, mert az hiba lenne.

[origo]/MTI