Fegyelmi az újságírót faggató titkosszolgák ellen

Vágólapra másolva!
A szakmai szabályokat megsértve, de törvényesen jártak el a nemzetbiztonság munkatársai, amikor kikérdezték azokat az újságírókat, akik Szilvásy György kancelláriaminiszter épülő házáról gyűjtöttek adatokat - ezt állapította meg az a vizsgálat, amelyet maga az érintett, Szilvásy kezdeményezett. A Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai ellen fegyelmi indul.
Vágólapra másolva!

Törvényesen, de szakszerűtlenül, a belső szabályokat megsértve jártak el a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai, amikor felkeresték a Magyar Nemzet című lap két újságíróját - állapította meg az a szerdán lezárult vizsgálat, amelyet Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő miniszter kezdeményezett. (Az újságírók Szilvásy Lesencefalun épülő házáról érdeklődtek, így a miniszter olyan ügyben indíttatott vizsgálatot, amelyben ő is érintett volt.)

A Kormányszóvivői Iroda azt is közölte, hogy Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója fegyelmi eljárást indított, hogy kiderüljön, személy szerint ki felelős a történtekért. A demokrácia egyik kulcskérdése, hogy az újságírók szabadon és háborítatlanul végezhessék a munkájukat, Szilvásy György éppen ezért természetesnek tartja, hogy a Magyar Nemzet újságírói adatokat gyűjtöttek vidéken épülő házáról - olvasható a hivatalos közleményben.

Azt is leszögezik viszont, hogy az NBH-nak kötelessége ellenőrizni, ki és milyen célból gyűjt adatokat egy védelem alatt álló állami vezetőről. A közlemény szerint a vizsgálat során kiderült, hogy a hivatal munkatársai törvényesen, a "feladatukból fakadó" kérdéseket tették fel az újságíróknak, azonban szakszerűtlenül, a rutineljárás után mintegy két hónappal.

A Fidesz a Nemzetbiztonsági Hivatal eljárását a sajtószabadság durva megsértésének tekinti, ami elfogadhatatlan egy demokráciában - reagált Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, most már nincs az a hazugság, amivel el lehet tagadni, hogy a titkosszolgálatok törvénytelenül zaklatták a Magyar Nemzet két újságíróját.