Szétcincálta a Lipót bezárását az ombudsman

Vágólapra másolva!
A betegek és a dolgozók jogai is csorbultak a Lipótként is ismert Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása kapcsán - többek között ezt tartalmazza Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az állásfoglalása. Az ombudsman szerint a bezárás után ellátási nehézségek léphetnek fel, de nehezményezi azt is, hogy az egészségügyi tárca megtiltotta a kórház dolgozóinak, hogy nyilatkozzanak a bezárásról. A minisztérium az ombudsman összes állítását tagadja.
Vágólapra másolva!

"Két és fél óra sem tudtak olyan érvet mondani, ami indokolná, hogy miért kell bezárni a Lipótmezőt" - mondta az [origo]-nak Lenkovics Barnabás ombudsman azzal kapcsolatban, hogy az emberi jogi bizottság keddi ülésén is téma volt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszűnése. A bizottság azért tűzte a kérdést napirendre, mert a hamarosan alkotmánybíróvá váló ombudsman állásfoglalásában több dolgot is nehezményezett az intézmény bezárásával kapcsolatban.

Lenkovics elmondta: nem érti, hogy miközben a depresszió és más pszichiátriai megbetegedések népbetegséggé válnak, miért kell az ezek gyógyításával foglalkozó intézményt bezárni. Azért is furcsának tartja ezt az ombudsman, mert több betegség (daganatos betegségek, drogfogyasztás) gyógyítására viszont külön centrumok jönnek létre. Ráadásul - tette hozzá Lenkovics - a Lipótmező a pszichiátria országos központja, amely nem csak gyógyít, hanem oktat és kutatásokat is folytat.

Ha pedig finanszírozási okok miatt mégis be kell zárni, akkor az lenne a minimum, hogy az zavartalanul történjen - mondta az ombudsman, aki szerint már is zavaró, hogy az állásfoglalásában leírtakat a tárca vitatja. Lenkovics szerint ez arra utal, hogy a bezárás nem volt zökkenőmentes, az előkészítésbe nem vonták be megfelelően se a pszichiátriai kollégiumot, se az OPNI-t. Az ombudsman szerint jobb előkészítő munkára lett volna.

A napokban elkészült állásfoglalás többek között azt tartalmazza, hogy az intézmény vezetőinek sincs pontos információjuk arról, hogy az épület kiürítése után a megmaradó ágyak és osztályok pontosan hova is költöznek majd. Az ombudsman szerint így problémákat okozhat az újonnan érkező betegek tájékoztatása és az átirányítása más intézményekbe. Az ombudsman szerint, ha csak ideiglenesen is, de ellátási nehézségek léphetnek fel, ami pedig sérti az egészséghez való alkotmányos jogot.

Az Egészségügyi Minisztériumnál erre azt válaszolták, hogy az OPNI átszervezése nem veszélyezteti a betegek ellátását. A tárca ezt azzal indokolta, hogy amíg az OPNI ágyait befogadó kórházak nem készülnek fel az átvételre, addig lehetőség van arra, hogy továbbra is betegeket fogadjanak a Lipótmezőn. Az ilyen ellátást pedig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) továbbra is finanszírozza. A minisztérium szerint az átköltözés részleteiről is tudni kell az OPNI-nak, a tárca ugyanis folyamatosan egyeztetett az intézmény vezetésével. Ráadásul a minisztérium szerint ezt meg is könnyíti az átszervezést levezénylő miniszteri biztos kinevezése.

Az ombudsman nehezményezte azt is, hogy az Egészségügyi Minisztérium korlátozta az OPNI dolgozóinak véleménynyilvánítási szabadságát. Lenkovics ezzel arra utalt, hogy a tárca megtiltotta a dolgozóknak, hogy nyilatkozzanak a bezárás kapcsán. Az ombudsman szerint ezt csak minisztériumi engedéllyel vagy előzetes egyeztetéssel tehetik meg a dolgozók. A tárca tagadta ezt is, szerintük annyi történt, hogy az átszervezés miatt a sajtómegkereséseket nem a főigazgatóval, hanem a miniszteri megbízottal kell egyeztetni. Ennek oka, hogy az intézet bezárását ő bonyolítja le.

Lekonvics végül ezért azt javasolja, hogy az Országgyűlés egészségügyi, az emberi jogi és az oktatási bizottsága alakítson egy külön albizottságot, és vizsgálja a magyar pszichiátria helyzetét, valamint gondolja újra az OPNI bezárását. Szerettük volna meg kérdezni a Lipótmező főigazgatóját is, Nagy Zoltán azonban szintén részt vett a keddi meghallgatáson így nem tudtuk elérni.

A kórházreform keretében április elsejétől több kórház, kórházi osztály és közel 16 ezer kórházi ágy szűnt meg. A fővárosi Schöpf-Merei kórház, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet (OPNI), valamint a Svábhegyi gyermekkórház teljesen megszűnt. A tárca januári javaslataiban még nem szerepelt az intézmény teljes megszüntetésének a terve. Ezt a kórházak fenntartóiból álló Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács vetette fel, amit végül a tárca elfogadott.

Az OPNI bezárása ellen többször tiltakozott a Fidesz. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke részt vett a Lipótmezőn tartott április elsejei demonstráción, amelyen 500-600 ember tiltakozott a megszűnés ellen. Mikola István, a párt egészségpolitikusa a bezárás kapcsán többek között azt mondta: "itt háború lesz, ezt nem lehet megtenni". Ugyancsak Mikola volt az, aki azt mondta, hogy OPNI bezárása mögött a szcientológiai egyház áll, az egyház azonban ezt cáfolta.

Szabó András