Több száz gyógyszer lesz olcsóbb májusban

Vágólapra másolva!
Közel 350 gyógyszer 8,3 százalékkal lesz olcsóbb májustól. Az árváltozás többek között vérnyomáscsökkentőket, szívgyógyszereket, antibiotikumokat érint.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 8,3 százalékkal csökken május 1-től 348 gyógyszer ára - közölte vasárnap az Egészségügyi Minisztérium. A tárca szerint a tavaly elfogadott a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhető, hogy 26 gyógyszergyártó cég 348 gyógyszerének ára csökken átlagosan 8,3 százalékkal. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lesz kevesebb.

A gyógyszerek között elsősorban gyomorsav-csökkentők, vérnyomáscsökkentők, szívre ható gyógyszerek, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők és antidepresszánsok találhatók. Árcsökkenést már április 1-én is lehetett tapasztalni, akkor átlagosan 16 százalékkal csökkent több mint ezer készítmény ára.

Az árcsökkenés oka, hogy a tavaly decemberben elfogadott törvény lehetővé teszi az úgynevezett nyilvános gyógyszerárverést. Ennek keretében a gyártok ajánlatot tesznek az általuk gyártott termékeik áraira. A gyártók érdeke az, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül az ő termékük legyen az olcsóbb. Ennek oka, hogy az orvosoknak kötelező az olcsóbb készítményt felírni.

A tárca szerint az árcsökkenés nem csak a betegeknek kedvező, hanem a rendszerváltás óta először a gyógyszerkassza kifizetései sem lépik túl a keretet, azaz nem növelik a költségvetési hiányt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) előrejelzései szerint valószínű, hogy a kassza év végéig is képes lesz fedezni a kiadásokat.