A borsátor is vonzza a Fidesz küldötteit

Vágólapra másolva!
Elnököt választhatnak egyetlen jelöltből, és javaslatokat tehetnek egy olyan programra, amely többek szerint már elkészült - a Fidesz hétvégi kongresszusának küldöttei mégis nagy lelkesedéssel utaznak Budapestre. Az [origo] körbekérdezősködött a vidéki fideszesek között, hogy megtudja, miért.
Vágólapra másolva!

A hétvégén tartja XXII. kongresszusát a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a Budapesti Nemzetközi Vásár területén. A kétnapos rendezvényen a párt több mint 2000 küldöttje elnököt, alelnököket és vezetőséget választ. Nagy meglepetésekre és kiélezett vitákra nem lehet számítani, hiszen a vezető tisztségek többségéről már most lehet tudni, ki tölti majd be. Orbán Viktor például egyedüli jelöltként indul a pártelnöki pozícióért, de a négy alelnöki helyre is mindössze öt jelölt pályázik. Az új induló Kósa Lajos.

Miért utazik mégis annyi küldött egy napsütéses hétvégén a fővárosba? Az [origo] arra volt kíváncsi, mit gondolnak erről a mezei fideszes politikusok, azok, akik csak a párt második-harmadik vonalában szerepelnek. Úgy tűnt, mindenki megtalálja a maga célját a fővárosi rendezvényen. Egyeseket a "lelki élmény" hív, másokat a kötelességtudat vagy a tenni akarás, de persze nagy a vonzereje a pihenésnek, lazulásnak és a magyar borok sátrának is.

"Vezetőt választunk..."

Bár hivatalosan tisztújításra mennek, a vezetőválasztást, amely szinte teljesen verseny nélkül zajlik, az [origo] érdeklődésére még maguk a küldöttek is formalitásnak tartották. "Ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen a Fidesznél még soha nem a pozíciókról szólt a történet, hanem arról, hogy egyszerűen meg kell újítani a lejárt mandátumokat" - magyarázta például Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régiós igazgatója. "Itt mindenki tudja a helyét, nincs helye a rivalizálásnak, én azt gondolom, hogy egy európai néppártban ez természetes" - tette hozzá Deé András egri küldött.

Van azonban, aki hiányolta a versenyt, Borkai Zsolt győri polgármester például az [origo]-nak azt mondta, hogy ő a gondolatok és elképzelések összemérését pártolná. "Most azonban így alakult, nem volt olyan, aki elég erőt érzett volna magában, hogy kihívóként lépjen elő" - fogalmazott a politikus. Igaz - ha nagy esély nincs is más forgatókönyvre -, tulajdonképpen akár még a kongresszuson is jelölhetnének új vetélytársat - mutatott rá az egyik szabolcsi küldött, Csobolya Attila.

A Fidesz vásárosnaményi szervezetét vezető Csobolya - aki a 2006-os választások idején Orbán Viktort kritizáló nyílt levelet is közzétett - például szívesebben szavazna Pokorni Zoltánra, noha belátja, hogy erre nincs nagy esélye. De egyébként sem tartja kulcskérdésnek az elnök személyét: "Van, aki szerint nincs szükség Orbán Viktorra, van, aki szerint pedig nélküle nincs Fidesz, de a vidékfejlesztés problémájához képest annak a kérdésnek nincs semmi jelentősége" - fogalmazott.

"Programot alkotunk..."

"Ennek a kongresszusnak nem is a tisztújítás a lényege, azért gyűlünk össze, hogy irányt szabjunk a következő 1000 napra" - magyarázta felutazásának értelmét Kerényi János. A Bács-Kiskun megyei küldött sok társához hasonlóan gyakorlatilag nem (csak) választani jön a fővárosba, hanem azért, hogy politikustársaival "együtt gondolkodjon" a Fidesz jövőbeni programjáról.

"Szeretnék a Fideszen belül sok mindent máshogy tenni, és úgy érzem, van is nyitottság a változásra" - vázolta például reményeit Czomba Sándor, a vásárosnaményi választókerület Fidesz-elnöke. A szabolcsi politikus többek között hatékonyabbá tenné a párt kommunikációját, mivel szerinte üzeneteik most nem jutnak el az átlagemberhez. Czomba elmondása szerint ötletekkel és nagy ambícióval érkezik a kongresszusra, ahol részese szeretne lenni a "hogyan tovább?" kialakításának.

Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke ugyanakkor az [origo]-nak azt mondta, hogy bár a pártvezetés vasárnap valóban új programot fog ismertetni, ennek alapját a január óta zajló, "Jövőnk" című fideszes vitafórum anyaga adja. "Túlzás, hogy ez a program ott születik meg a kongresszuson, valószínűleg már előzetesen megalkották a párt vezető politikusai" - értett egyet a miskolci frakcióvezető, Szinay Attila, aki konkrét részleteket is ismer az új programból: az ő várakozása szerint ez egyfajta alternatív kormányprogram lesz, ami konkrétumokat is tartalmaz a gazdaság jövőjéről, például arról, hogy hogyan képzeli a Fidesz a régóta hirdetett adócsökkentési javaslatát. A dokumentum megvitatására és kibocsátására a kongresszus pénteken ismertetett napirendje összesen másfél órát szán.

"És jól érezzük magunkat"

Az általunk megkérdezett küldöttek nagy kedvvel készültek Budapestre, mivel a rendezvény számukra nem kizárólag munka, hanem egyszerre kikapcsolódás is. "A kongresszus mellett egy kis pihenésre, lazulásra is lesz lehetőség" - tekintett előre a szabolcsi Czomba Sándor, de hasonló véleményen volt Kerényi János is. "Együtt leszünk sok ezren, jól fogjuk érezni magunkat, és csinálunk egy színes és jó hangulatú kongresszust" - magyarázta nevetve.

A rendezvény igazi értékét mindenki abban látja, hogy találkozhat a máskor sosem látott politikustársakkal, akikkel végre kötetlenül politizálhat. Mivel a kongresszus mindenki számára nyitott, ingyenes kulturális és közéleti programokat kínál, sokan előre fenik már a fogukat a vásárra, a bemutatkozó ellenzéki városok standjaira, a könyvstandokra vagy éppen a magyar borok sátrára. "Ez egy jó kis dzsembori lesz egyben" - vetítette előre az egyik küldött.

Persze nem csak a szórakozás hívja Budapestre a feladattal alig rendelkező küldötteket: sokan a megtiszteltetést és a kötelességtudást emlegették. "A hétköznapokban ez a kongresszus egyfajta ünnepet jelent számunkra" - fogalmazott a szegedi Oláh János, miközben mások arról beszéltek, hogy egy meghívott küldöttnek "illik eljönni", ha már megtisztelték.

Meg aztán, hiába nincs választási lehetőség, már az is felemelő, ha a küldött szavazatával részt vehet ebben a döntéshozatalban - osztotta meg lelkesedését az [origo]-val Deé András. "Már az maga egy lelki élmény, hogy valaki ott lehet és szavazhat Orbán Viktorra, akkor is, ha Orbán egyedüli jelölt" - magyarázta az egri küldött.

Visnovitz Péter - Lencsés Csaba