Tisztítókúrába halhatott bele az éhező anya

Vágólapra másolva!
Méregtelenítő kúra miatt éhezett az óbudai család - legalábbis az apa ügyvédjének az elmondása szerint. A szülők három hétig böjtöltek, az utolsó napokban már csak folyadékot ittak. A szintén veszélyesen lesoványodott kétéves kislányuk azért nem jutott elegendő tápanyaghoz, mert még anyatejen élt.
Vágólapra másolva!

Az apa ügyvédje szerint egy háromhetes tisztítókúra-böjtbe halt bele az a 36 éves anya, akinek holttestére május 18-án találtak rá egy óbudai panellakásban. A nő férje és kétéves kislánya életben maradt, de mindketten nagyon lesoványodtak. Az apa ellen eljárás indult.

A vegetáriánus család évente legalább egyszer egy úgynevezett tisztítókúrán vett részt - közölte Kamarás Péter ügyvéd pénteken az MTI-vel. Ezeknek az a célja, hogy ez idő alatt az ember szervezetéből távozzanak a méreganyagok.

Az apa szerdai, kétórás rendőrségi meghallgatásán azt mondta: nem gondolták, hogy a böjt a gyerekre hatással lehet, mert a kétéves kislány anyatejen élt. Az ügyvéd szerint a tisztítókúra lényege az volt, hogy folyamatosan, három hét alatt egyre kevesebb ételt vettek magukhoz, és az utolsó napokban már csak folyadékot ittak. Ezt követően ugyancsak fokozatosan egyre több ételt vettek volna magukhoz.

A tragédia a harmadik hét utolsó napjaiban történhetett, amikor az apa, a várandós anya és a kétéves kislány túlságosan legyengültek a böjtöléstől. Arra a kérdésre, hogy a legyengült férfi észlelhette-e a felesége halálát, az ügyvéd azt mondta: a kihallgatás során idáig már nem jutottak el, mert az apa nem volt megfelelő "idegi és fizikai állapotban". A meghallgatást a jövő héten folytatják.

A Budai Kerületi Központi Bíróság közlése szerint F. László ellen kiskorú sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más egyéb, fel nem sorolt bűncselekmények miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A 36 éves asszony halálát, aki a megtalálásakor már legalább egy napja halott volt, spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta a boncolás eredménye szerint.

A rendőrség eddig is azt feltételezte, hogy a család nem a szegénység miatt, hanem tudatosan éhezett. Az ügyvéd korábban azt közölte: a 37 éves apa nem érzi magát bűnösnek a vele szemben megfogalmazott vádakban.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, egy rokon már szerdán értesítette a rendőrséget, hogy gond lehet a családdal, ők azonban akkor nem cselekedtek. "A rendőrségnek meg van kötve a keze, nincs joga rátörni az ajtót családokra azért, mert egy rokonnak rossz megérzése támadt" - mondta az [origo]-nak a nyomozás vezetője azzal kapcsolatban, hogy a rendőrök miért nem avatkoztak közbe már az első bejelentés után. A rendőrség akkor intézkedhet, ha bűncselekmény gyanúja merül fel, erre azonban nem utalt semmi - mondta Szigeti József alezredes.