Senki nem érti az éhező család kúráját

Vágólapra másolva!
Megdöbbentek a szakértők annak az állítólagos tisztítókúrának a hallatán, amelynek következtében egy apa és lánya vészesen lesoványodott, az anya pedig meghalt. Az [origo] által megkérdezett természetgyógyász szerint egy tisztítókúra nem lehet olyan szigorú, hogy még zöldség- vagy gyümölcslevet se igyanak a böjtölők. A család otthonában viszont egyáltalán nem volt élelmiszer.
Vágólapra másolva!

Az apa ügyvédje szerint tisztítókúra okozta az óbudai család tragédiáját. Az önként vállalt éhezés a 36 éves anya halálához vezetett, s bár a nő férje és kétéves kislánya életben maradt, mindketten súlyosan lesoványodtak. Az apa ellen segítségnyújtás elmulasztása és kiskorú kiskorú sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indult eljárás. Arra, hogy miként hathat az ügy jogi megítélésére az a tény, hogy tiszítókúra miatt éhezett a család, Kamarás Péter ügyvéd nem adott egyértelmű választ az [origo]-nak. Megjegyezte ugyanakkor, szerinte "adott esetben még az apa bűnösségére is kihathat ez". Kamarás hozzátette, hogy az igazságügyi és elmeorvosi szakértői vélemények döntően lesznek.

Ez a védekezés valószínűleg nem állja majd meg a helyét - véli Magyar György ügyvéd, aki a konkrét ügyről nem kívánt nyilatkozni, de büntetőjogelméleti szempontból vállalta, hogy elmondja szakértői véleményét. A segítségnyújtás elmulasztásáért öt évig terjedő büntetés szabható ki, a kiskorú sérelmére elkövetett emberölés kísérletéért pedig akár 10-15 évre is lecsukhatják. Magyar szerint az apának látnia kellett volna, hogy a felesége veszélyben van, és akkor meg kellett volna mentenie, hiszen a halál előtti stádiumnak vannak jelei, például ájulás.

A gyermekkel kapcsolatos vád esetében a bizonyítás ott fordul meg - magyarázta az ügyvéd - hogy az anya halálát látva a férj már nem gondolhatta azt: ő még "tovább tisztul" a gyerekével, hiszen tapasztalhatta az éhezés következményét. Magyar György egyetért azzal, hogy a szakértői véleményeken nagyon sok múlhat. Azt kell eldönteni, hogy az apa beszámítható volt-e. Ha elmeállapota korlátozta a beszámíthatóságát, akkor enyhébb büntetésre számíthat, de akár az is előfordulhat, hogy azt állapítják meg: nem volt beszámítható. Ebben az esetben az apa nem büntethető, helyette kényszergyógykezelésre küldik.

Az apa ügyvédje szerint a tisztítókúra lényege az volt, hogy folyamatosan, három hét alatt egyre kevesebb ételt vettek magukhoz, és az utolsó napokban már csak folyadékot ittak. Nógrádi Katalin dietetikus szerint viszont az ilyen hosszú távú tisztítókúrákat a szakemberek egyértelműen elvetik. "Tíz napnál tovább semmiképpen sem szabad folytatni a léböjtöt" - jelentette ki a dietetikus. Nógrádi elmondta: az volt a probléma, hogy végül csak vizet ittak, ezért súlyos tápanyaghiány alakult ki náluk. Ilyen hosszú böjtnél fehérjehiányos állapot lép fel, ami hasi és lábszár ödémához vezet, nem kap a szervezet megfelelő mennyiségű szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, a vitaminok és az ásványi anyagok nem tudnak felszívódni, felborul a keringés, és leáll a szervek működése.

"Várandósoknak, kisgyerekeknek szigorúan tilos"

Simon Zsuzsa természetgyógyász kétli az ügyvéd állítását, miszerint valóban tisztítókúráról lett volna szó, mivel az efféle böjtök során éhezni nem szabad, táplálékot mindig fogyasztani kell. A tisztítókúrát Simon a mosáshoz hasonlította, a szervezetbe bevisznek tápanyagot (ruhát) és gyógynövényi készítményeket(tisztítószert). A természetgyógyász szerint többféle kúra létezik: van olyan, amelynek során kizárólag folyadékot fogyasztanak: zöldség- és gyümölcsleveleket. Ezek általában három vagy ötnaposak, de a gyakorlottak vállalkozhatnak hosszabb böjtre is.

A család óbudai lakásban egyáltalán nem találtak élelmiszert, nem tartottak otthon a léböjthöz szükséges zöldség- és gyümölcslevet sem. Az apa ügyvédje ezt azzal magyarázta, hogy akkor találtak rájuk, mikor már csak vizet ittak. A hagyományos léböjtkúrák viszont nem ennyire szigorúak, nincsenek pusztán vízivós szakaszok.

"A tisztítókúra várandósoknak, kisgyerekeknek szigorúan tilos" - fogalmazott Simon. Gyerekkorban a méregtelenítés felesleges, mert annyira gyorsan megújul a fejlődő szervezet, kismamáknál pedig a tisztítókúra során kiválasztott méreganyagok bejuthatnak az anyaméhbe. "Ha valaki tisztítókúrát végez, az nem halhat bele" - mondta a természetgyógyász, aki az utóbbi napokban többször kényszerült a módszer megvédésére, mert sok betege kérdezgette őt az eset kiderülése óta aggódva, káros-e a tisztítókúra.

Az ügyvéd közlése ellenére továbbra is tartják magukat a találgatások, melyek szerint a család nem tisztítókúrán volt, hanem úgynevezett pránaevésel próbálkoztak, étel nélkül, az univerzum energiájából akarták fenntartani magukat. Ez azonban Sipos Gizella, a budapesti Prána Klub vezetője szerint nem valószínű. Az ő programjuk szintén három hetes ugyan, de a menetrendje más, mint amit a család követett.

Jasmuheen, a módszer megalkotójának útmutatását követve a pránaevők az első héten egyáltalán nem esznek és nem isznak, a fennmaradó időben cukormentes gyümölcsleveleket lehet fogyasztani. Sipos Gizella nem ismerte a családot, bár megjegyezte, hogy nem feltétlenül kellene ismernie őket akkor sem, ha pránaevők lettek volna, mivel az ilyesmi nagyon személyes dolog, sokan magánügyként kezelik. A Prána Klub vezetője szerint azért sem valószínű, hogy ebben az esetben ilyesmiről lenne szó, mert akik belevágnak a 21 napos programba, azok a családdal ellentétben mindig tartanak ételt otthon vésztartalékként.

A hatóságok nem tudtak a kislány létezéséről

A Magyar Televízió Szemközt című műsora arról számolt be csütörtök este, hogy a házaspár két éve minden hatóság előtt eltitkolta gyermekét: sem a III. kerületi polgármesteri hivatal, sem a védőnői szolgálat, sem a gyermekjóléti szolgálat nem tudott róla. Bús Balázs, kerületi polgármester a közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: a kislánynak sem anyakönyvi kivonata, sem taj-száma nincs. Kamarás Péter ügyvéd ehhez annyit tett hozzá az [origo]-nak: az anya otthon szülte meg gyermekét.