Húsz évre titkosíttatta az Egymásért-jelentést Szilvásy

Vágólapra másolva!
Nem volt fedőszerve a Nemzetbiztonsági Hivatalnak az Egymásért Alapítvány. Gyakorlatilag ennyiben értettek egyet ellenzéki és kormánypárti politikusok, miután megismerték a Szilvásy György által indított vizsgálat 20 évre titkosított jelentését, amely az NBH és az alapítvány kapcsolatát ellenőrizte. A miniszter szerint senki nem próbálta lassítani az eljárást, az ellenzék azonban lemondatná Szilvásyt.
Vágólapra másolva!

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülése után kiderült: nem volt fedőszerve a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) az Egymásért Alalpítvány, amelyek kapcsolatát a kancelláriaminiszter által indított vizsgálatnak kellet tisztáznia. Ebben az egyetlen információban értettek egyet ellenzéki és kormánypárti politikusok, miután megismerték a vizsgálat négy és fél oldalas jelentését. A miniszter annyit elárult még a vizsgálati jelentés tartalmáról, hogy senki nem próbálta lassítani az eljárást.

"A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az Egymásért Egy-Másért Alapítvány közötti kapcsolat kivizsgálása során egyértelművé vált, hogy nem volt az NBH fedőszerve az alapítvány" - közölte Szilvásy György. A kancelláriaminiszter szerint a hivatal vezetése és az alapítvány vezetői között volt személyes kapcsolat, de "sem a szerződéses egyszeri alkalommal, sem pedig ebben a személyes kapcsolatrendszerben a hivatal vezetése nem követett el törvénytelenséget, nem próbálta meg befolyásolni azt az eljárást, ami ma is folyik az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal összefüggésben" - mondta Szilvásy, aki egyébként 20 évre titkosíttatta a jelentést.

A politikus szerint a vizsgálati jelentés azt is megállapította, hogy "az alapítvány részéről feltételezhető, hogy politikai kapcsolatépítésre törekedtek, és ezek között megemlíthető a két testvéremmel összefüggő információ", a kórháztámogatás és a grafológusi megbízás. Szilvásy szerint azonban nem járt eredménnyel ez a törekvés, mert a hatóságok "akadálytalanul folytatták és folytatják ma is" az eljárást.

A politikus közölte: a vizsgálati jelentés alapján szerinte meg kell változtatni azt az 1997-es tárca nélküli miniszteri rendeletet, amely alapján ma csupán tudomásul veszik a nemzetbiztonsági dolgozók részvételét kuratóriumokban, gazdasági társaságokban. A miniszter közölte: a testülettel megosztotta a közölt tények mögötti információkat, de ezek többsége államtitok, ezért erről többet nem mondhat.

A Magyar Nemzet kedden megjelent információi szerint az NBI vizsgálata igazolta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal megpróbálta befolyásolni a VPOP nyomozását, ezért valóban az alapítvány ügyének kipattanása miatt kellett lemondani a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, Galambos Lajosnak. A lap értesüléseire reagálva a hivatal egyik nevének elhallgatását kérő illetékese kedden az [origo]-nak azt mondta: "az irat, amelyre a Magyar Nemzet hivatkozik, szigorúan titkos minősítésű, mivel annak elkészítéséhez az NBH minősített iratokat adott át a nemzetbiztonsági irodának, ezért ezeket államérdekből nem lehet nyilvánosságra hozni". Azt ígérte, hogy a jelentésnek azokat a részeit, amelyek nem a titkosított iratokra épülnek, hamarosan nyilvánosságra fogják hozni.

Simicskó: Mondjon le Szilvásy

A nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke, Simicskó István "megdöbbentőnek és zavarosnak" nevezte, hogy az "NBH részt vesz csalásban, vagy asszisztál hozzá". A politikus kijelentette: "Nem lehet a menesztett NBH-s főigazgató távozásával takarózni, a miniszternek is távoznia kell."

Demeter Ervin fideszes bizottsági tag azt sérelmezte, hogy alapkérdésekre nem kaptak választ, mert "az államtitok mögé bújnak a kormánypártok". A volt tikosszolgálati miniszter azt állította, hogy "a kormánypártoknak takargatnivalójuk van".

Tóth: Tisztán akartunk látni

Szilvásy György azért rendelte el korábban az alapítvány és az NBH kapcsolatának kivizsgálást, mert az elsődleges tájékozódás alapján ellentmondásos információkat kapott az NBH-tól - közölte az [origo]-val Tóth Károly szocialista bizottsági tag. A politikus úgy vélte, a hiányos információk miatt nyilatkozhatta korábban azt Szilvásy - amit most felrótt neki az ellenzék -, hogy nincs kapcsolat az NBH és az alapítvány között. A részletes vizsgálat - amelyet a Nemzetbiztonsági Iroda végzett - a múlt héten zárult.

A vám- és pénzügyőrség április 13-án több budapesti vállalkozásnál és az Egymásért Egy-Másért Alapítványnál házkutatást tartott. A vámosok szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetői kör Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba belföldön, elsősorban Távol-Keletről származó, mintegy 8500 tonna élelmiszert, elsősorban konzervet.

Az alapítványnak kuratóriumi tagja volt az NBH egyik főosztályvezetője, aki azóta távozott az alapítványtól.