Századvég: Tartós az MSZP mélyrepülése

Vágólapra másolva!
Tovább romlott az emberek általános hangulata - derül ki a Századvég és a Forsense júniusi közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint az MSZP képtelen 20 százalék fölött tartani a népszerűségét, de fideszesek is elégedetlenek az ellenzék működésével. Egy harmadik, még nem létező erő 37 százalékot kapna.
Vágólapra másolva!

Egy most vasárnapi választáson az összes szavazó 18 százaléka szavazna az MSZP-re, 26 százaléka a Fideszre - áll a Századvég és a Forsense június első felében készült felmérésében. A szocialisták támogatottsága az előző hónaphoz képest 3 százalékkal esett, a Fidesz egy százalékot veszített. Az adatok a kutatók szerint azt jelzik, az MSZP képtelen tartósan 20 százalék fölött tartani a népszerűségét.

A megkérdezettek mindössze 59 százaléka mondta azt, hogy elmenne egy most vasárnap rendezett választásra. A biztos szavazó pártválasztók közül 51 százalék szavazna a Fideszre (ez megegyezik a májusi értékkel), 34 százalékuk az MSZP-re (1 százalékos csökkenés). A biztos szavazó pártválasztók körében 8 százalékos az MDF támogatottsága (+2 százalék májushoz képest), az SZDSZ azonban mindössze 3 százalékos támogatottságot tudhat magának.

A felmérés szerint az emberek többsége elégedetlen mind a kormány, mind az ellenzék munkájával: 59 százalék értékeli inkább vagy egyértelműen negatívan a Gyurcsány-kormány munkáját, 58 százalék pedig az ellenzékét. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 28 százalék. A Fidesz szavazói elégedetlenebbek az ellenzék tevékenységével (17 százalék), mint az MSZP szavazói a kormányéval (7 százalék).

A kormányváltás szükségességére vonatkozó kérdésre adott válaszok alapján jelenleg 43 százalék tartaná jobb megoldásnak a kormányváltást, 41 százalék pedig a jelenlegi kormány hivatalban maradását, vagyis a két érték között nincs szignifikáns eltérés. A kutatók szerint hónapok óta hasonló méretű a két tábor, de jóval többen (jelenleg 48 százalék) érzékelik úgy, hogy közvetlen környezetükben a kormányváltást kívánók vannak többen, mint ahányan a jelenlegi kormány támogatóinak többségét észlelik (25 százalék).

A júniusi vizsgálatban is szerepelt az a kérdés, amelyik a két nagy párt hatalmi pozíciója mellett egy harmadik erő hatalomra jutásának forgatókönyvét teszteli. Egy, a jelenlegi pártoktól független, új politikai erő a felmérés szerint 37 százaláékos támogatást tudhatná magáénak. A politikai állapotok kritikájának tekinthető az is, hogy a kérdezettek 60 százaléka elégedetlen a demokrácia helyzetével Magyarországon.

A májusi adatokhoz képest egy százalékkal tovább romlott a lakosság általános közérzete is. A 100 fokú skálán mért 29 pontos érték széles körő társadalmi elégedetlenséget tükröz. A két nagy párt táborához tartozók átlagos értékelése közt jelentős különbség tapasztalható: az elégedettség a Fidesz szavazói körében 18 pont, az MSZP-sek közt 44 pont.