Nem volt kormányátalakítás a Fidesz szerint

Vágólapra másolva!
Mindössze hatalmi osztozkodásnak tartja a kormány pénteken bejelentett átalakítását a Fidesz, mivel a párt szerint a jelenlegi helyzetért felelős miniszterek mind a helyükön maradtak. Az MSZP szóvivője a kritikára reagálva azt mondta, hogy nem lepte meg őket az ellenzék elégedetlensége.
Vágólapra másolva!

Nem kormányátalakítás, hanem "botrányos hatalmi osztozkodás" történt - értékelte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a pénteki minisztercseréket szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Az a három személy - Kóka János gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter és a kormányfő -, aki az ország jelenlegi állapotáért felelős, a helyén maradt, így érdemi változásról nem lehet beszélni - mondta.

A Fidesz alelnöke a legbotrányosabbnak Szilvásy György ismételt miniszteri kinevezését tartotta: szerinte ugyanis ez csak a volt kancelláriaminiszter és Gyurcsány Ferenc személyes kapcsolatával magyarázható. Pokorni kifogásolta azt is, hogy Horváth Ágnes maradt az egészségügyi tárca élén.

Az alelnök szerint "a hatalmi osztozkodás" magyarázata az MSZP-n és a koalíción belüli feszültség lehet. Gyurcsány Ferenc meggyengült és a szocialisták elégedetlenjei igyekeznek szigorúbb felügyelet alá vonni, aminek eszközeként Kiss Péter kancelláriaminiszterré emelését látták jónak - vélekedett.

Nyakó István, az MSZP szóvivője erre reagálva azt mondta: abban nincs semmi meglepő, hogy a radikális ellenzék nincs megelégedve a kormány összetételével. "Az ő listájuk Orbánnal kezdődne és Kövérrel végződne, de erre nem mutatkozott többségi társadalmi igény sem 2002-ben, sem 2006-ban" - vélekedett.