Kövér kiosztotta Szilvásyt a meghallgatáson

Vágólapra másolva!
A titkosszolgálatok politikamentesen működnek - állította a nemzetbiztonsági bizottság előtt Szilvásy György, de ezt az ellenzékiek nem hitték el neki. A kancelláriáról a titokminiszteri posztra váltó Szilvásy szerint az is rendjénvaló, hogy hozzá  tartozzon a kormányzati informatika, a sajtóban megjelent híreszteléseket pedig kreált ügyeknek tartja.
Vágólapra másolva!

"Szakmailag elkötelezett vagyok" - válaszolta Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri poszt várományosa a nemzetbiztonsági bizottság előtt arra a kérdésre, miért pont a nemzetbiztonság területét választotta, amikor távozott a kancelláriaminiszteri posztról. "Azt kell rögzítenem, hogy a szolgálatok eddig is törvényesen dolgoztak" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte ez még akkor is igaz, ha a sajtó "másként interpretál egyes jelenségeket".

A miniszterjelölt azt mondta, az elmúlt egy év és különösen az őszi események tapasztalatai alapján szervezeti átalakításokat szeretne a felügyelete alá tartozó szerveknél (Nemzetbiztonsági Hivatal, Információs Hivatal és Nemzetbiztonsági Szakszolgálat), hogy azok azonnal tudjanak reagálni a változó kihívásokra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "a miniszter nem vezeti, hanem irányítja" a szolgálatokat, vagyis nem kíván belefolyni a napi munkába.

A bizottság ellenzéki képviselői nem hittek Szilvásynak, szerintük az elmúlt egy évben - amikor a kancelláriához tartozott a nemzetbiztonság felügyelete - igenis politikai megrendeléseket kaptak a szolgálatok. Kövér László fideszes képviselő, az Orbán-kormány titokminisztere szerint Szilvásy "kincstári állításokat" fogalmazott meg, hiszen a titkosszolgálatokat érintő botrányok egy része éppen az ő személyéhez kötődik.

Kövér vitatta Szilvásynak azt az állítását is, amely szerint a kormány nem politikai, hanem szakmai alapon választaná ki a szolgálatok vezetőit. Kövér példaként említette, hogy az NBH-t jelenleg megbízott főigazgatóként egy olyan ember vezeti, akinek szerinte nem lenne szabad a hivatalban lennie, mert egy másik szolgálattól egyszer "nyomós okkal" elbocsátották. (Laborc Sándor ezredes korábban az Információs Hivatalnál dolgozott.)

Szilvásy szerint azok az esetek, amiket a jobboldali sajtóban botrányként emlegetnek, csak kreált ügyek. Azt elismerte, hogy előfordultak a szolgálatoknál szabálytalanságok és szakszerűtlen lépések, de ezek szerinte nem jelentik, hogy törvénytelenségeket követtek volna el, a hiányosságokból pedig levonták a megfelelő következtetéseket.

Boross Péter (MDF) volt miniszterelnök arról kérdezte Szilvásyt, hogy miért kell a titkosszolgálatoknak és a kormányzati informatikának egy miniszter ellenőrzése alatt lennie. Szilvásy erre azt mondta, ez már öt éve így van, és téved, aki azt hiszi, ez bármilyen összeférhetetlenséget okozna. A titokminiszter-jelölt szerint Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos sem kifogásolta ezt a megoldást, mert a törvények egyértelműen meghatározzák, kinek mihez van joga ezen a területen.

A bizottság Kövér László kérésére zárt ülést is tartott, hogy a képviselő feltehessen olyan kérdéseket, amelyre a miniszterjelölt nem válaszolhat a nyilvánosság előtt. Hogy miről volt szó, azt Simicskó István, a bizottság elnöke később nem kívánta elárulni, de kérdésre cáfolta, hogy ismét az Egymásért Alapítvány lett volna a téma. A bizottság végül 6 igen, 4 nem és 1 tartózkodó szavazattal támogatta Szilvási miniszteri kinevezését.