OVB-delegáltjától kapta a Fidesz a nyelvész beadványát

Vágólapra másolva!
A választási bizottság fideszes delegáltja adta át pártjának Kálmán László nyelvész népszavazási beadványát, amellyel a nyelvész megpróbálta megelőzni az ellenzéki párt kezdeményezését. Bordás Vilmos szerint neki épp az a dolga, hogy tájékoztassa az őt delegáló szervezetet, és tagadja, hogy kiadta volna a sajtónak Kálmán címét.
Vágólapra másolva!

Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság fideszes delegáltja a Magyar Rádiónak elismerte, hogy ő továbbította az ellenzéki pártnak Kálmán László nyelvész népszavazási beadványát, de azt cáfolta, hogy a HírTV stábja is tőle tudná a személyes adatokat.

A Fidesz hétfőn nyújtotta be újra a korábban az OVB által már hitelesített három kérdését a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről, ekkor járt le ugyanis az aláírásgyűjtés határideje (amit a párt nem kezdett meg, mert egyben kívánja feltenni mind a hat kérdését). Szerdán kiderült, egy magánszemély - mint a HírTV közölte, Kálmán László - a Fideszével azonos témájú, de azzal ellentétes megfogalmazású kérdéseket nyújtott be.

Bordás pénteken a Magyar Rádiónak azt mondta, azért kérte el a beadványt, hogy odaadja az általa képviselt pártnak, hogy az megfelelően tudjon reagálni. Azt azonban tagadta, hogy ő adta volna meg Kálmán címét a HírTV-nek. Hogy ki mit csinált az információval, azt nem tudja - mondta.

A Fidesz csütörtökön mutatta be Kálmán beadványát, amelyen az szerepelt, hogy az e-mail délután 4 óra 1 perckor érkezett be az OVB-hez. Az ellenzéki párt szerint ez azt jelenti, hogy a választási bizottság nem foglalkozhat a beadvánnyal, mert 4 óráig - a határidő lejártáig - a kérdések védettek voltak, ők pedig pontosan négykor nyújtották be újra azokat.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint valószínűleg jogellenesen került ki az OVB-től, hogy Kálmán adta be a népszavazási kérdéseket. Péterfalvi szerint ez akár bűncselekmény is lehet. Kálmán László egy csütörtöki interjúban elmondta, kapott fenyegető leveleket, amiért beadta a kérdéseket az OVB-hez, de nem tervezi, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese lemondásra szólította fel Bordás Vilmost, mivel szerinte törvényt sértett, amikor kiszolgáltatta Kálmán László személyes adatait. Mesterházy azt mondta, a Fidesz delegáltja nem pártbizalmiként, hanem szakmai küldöttként ül a testületben, ahogy a többi tag is. A frakcióvezető-helyettes úgy vélte, a Fidesznek addig fontos a közvetlen demokrácia, amíg nem sérti pártpolitikai érdekeiket, vagy amíg valaki nem fogalmaz meg az övéktől eltérő véleményt.

Kálmán kérdései: "Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?"

A Fidesz kérdései: "Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"