Nehéz megelőzni az elszánt foglyok öngyilkosságát

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálat indul a büntetés-végrehajtásnál a móri gyilkossággal gyanúsított férfi, N. László öngyilkossága nyomán, aki felmosófa és lepedő segítségével akasztotta fel magát. Többek között azt vizsgálják majd, jók-e a cellák felszerelésére vonatkozó szabályok, a megengedett eszközök közül ugyanis több is alkalmas lehet arra, hogy a foglyok ártsanak maguknak. Bár a BVOP szerint N. László egyedül volt a zárkájában, ügyvédje úgy tudja, volt cellatársa.
Vágólapra másolva!

Belső vizsgálatot rendelt el a büntetés-végrehajtásnál Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. A vizsgálat oka, hogy pénteken felakasztotta magát a móri bankrablással gyanúsított N. László a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben. A vizsgálat célja, hogy kiderüljön: gyakrabban kell-e ellenőrizni egyes foglyokat és szűkíteni kell-e azoknak a tárgyaknak a körét, amelyek a cellákban lehetnek.

N. László pénteken késő este egyedül volt a zárkájában, amikor egy lepedővel felakasztotta magát. A férfi kinyitotta a zárkájának kétszárnyú ablakát, a nyitott ablakszárnyakra keresztben ráfektette egy felmosófa nyelét, és erre akasztotta fel magát. Amikor az őrök észrevették, hogy mi történt, orvost hívtak, de már nem sikerült őt újraéleszteni.

A rendőrségi és ügyészségi vizsgálat szerint nem mulasztottak az őrök, akiknek félóránként kellett ellenőrizniük a gyanúsítottat. Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára korábban azt nyilatkozta: annak ellenére, hogy szigorú szabályok rögzítik, mit tarthat magánál egy fogoly, minden lehetőséget, körülményt nem lehet kizárni még akkor sem, ha az őrszolgálat a leggondosabban jár el.

Még lehet búcsúlevél

Az [origo] N. László ügyvédjétől, Jano Christophertől úgy tudja: a zárkát, miután az újraélesztés sikertelen volt, lezárták. Hétfőn a BRFK nyomozói vizsgálták át az ott levő tárgyakat. Az ügyvéd szerint előfordulhat, hogy előkerül egy búcsúlevél, mert N. László zárkájában sok irat volt.

Jano Christopher legutóbb egy hete találkozott védencével, akkor - az ügyvéd szerint - semmi nem utalt arra, hogy öngyilkosságra készülne. Az ügyvéd azt mondta, N. Lászlóval a védekezésről beszéltek, és a férfi még utalt is arra, hogy szeretné, ha haladna az ügye. "A szokásos udvarias, érdeklődő módon beszélgettünk, és abban maradtunk, hogy legközelebb hétfőn találkozunk" - mondta.

Az ügyvéd úgy tudja, N. Lászlónak volt cellatársa, mióta márciusban a Venyige utcai intézetbe került. "Csodálkoztam, hogy egyedül volt" - fogalmazott. Az ügyvéd nem tud róla, hogy a férfi kérte volna pszichológus segítségét, pedig - tudtuk meg a BVOP-től - erre van lehetőségük az előzetes letartóztatásban levő foglyoknak is.

Csak gumiszobában lehetetlen az öngyilkosság

Az öngyilkosság nem gyakori, az előzetesben levő foglyok tavaly összesen hat esetben végeztek magukkal - mondta az [origo]-nak Kovács Krisztina, a BVOP szóvivője.

Az előzetesben levők cellájának felszerelését egy tízéves rendelet határozza meg. A cellában lehet fekhely ágyneművel, ülőke, szekrény, lavór, asztal, hamutartó, tükör és lehetőség szerint rádió és tévé. A takarítószerek között a kuka, szemeteslapát és a felmosórongy mellett a felmosófa is szerepel. A foglyoknál ugyan nem lehet üveg- vagy porcelánpohár, de evőeszközt tarthatnak a cellában. Az elítélteknek más saját tárgyaik is lehetnek a rendelet szerint.

Jano Christopher szerint aki öngyilkos akar lenni, az meg tudja tenni, ezt talán csak egy gumiszobában lehet teljesen kizárni. Az épületet munkásszállóból alakították börtönné, így építészeti szempontból sem biztos, hogy mindenre tudtak ügyelni - mondta.

N. Lászlót azzal gyanúsították, hogy 2002. május 9-én a móri Erste Bank fiókjában elkövetett rablás során lemészárolt nyolc embert, alkalmazottakat és ügyfeleket. N. László volt a gyanúsítottja több postás sérelmére elkövetett rablótámadásnak is Tatabányán, Veszprémben és Győrben, egyiküket meg is gyilkolta. Őt és társát, W. Róbertet a rendőrség februárban vette őrizetbe. Halála miatt mindkét nyomozást megszüntették N. László ellen, de W. Róbert ügyében tovább folyik a nyomozás.