Reformpárti kérdésekkel cseleznék ki a Fideszt

Vágólapra másolva!
A Fidesz népszavazási kérdéseivel azonos témakörben, de azzal ellentétes megfogalmazásban nyújtott be egy ismeretlen magánszemély népszavazási kérdéseket az Országos Választási Bizottsághoz. Az ellenzéki párt alelnöke szerint ez jogi nonszensz, hiszen a kérdések védettek voltak, ő pedig nem látta, hogy Gyurcsány Ferenc megelőzte volna hétfő délután.
Vágólapra másolva!

A kormány és Gyurcsány Ferenc áll a mögött a három népszavazási kezdeményezés mögött, amelyet a Fidesz kérdéseivel azonos témában, de ellentétes tartalommal nyújtottak be hétfőn - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki szerint a három kérdés egyértelműen a kormány álláspontját tükrözi.

Pokorni jogi nonszensznek nevezte, hogy valaki a Fidesz három, már korábban jóváhagyott kérdésének ellentétes megfogalmazását nyújtotta be hitelesítésre, hiszen a kórházprivatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről szóló kérdések július 9-én 16 óráig, az aláírásgyűjtés határidejének lejártáig védettséget élveztek, a Fidesz pedig pontosan 16 órakor nyújtotta be ismét a kérdéseket, és az OVB eddigi gyakorlata szerint a benyújtás sorrendje számít - mondta.

Az alelnök hétfőn személyesen is jelen volt, amikor az ellenzéki párt ismét benyújtotta hitelesítésre a három kérdést. Az Országos Választási Iroda vezetőjével, Rytkó Emíliával együtt várták meg, hogy 16 órakor lejárjon a határidő, ezért Pokorni úgy látja, előttük más nem nyújthatott be ugyanebben a tárgykörben kezdeményezéseket: "Nem tűnt föl, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Hiller István ott ülne előttünk a sorban és megelőzött volna minket."

Az OVB honlapja szerint a testület következő, jövő szerdai ülésén tárgyalja a három kérdést: "Egyetért-e Ön azzal, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?"

A Fidesz kérdései: "Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"; "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője újságíróknak azt mondta: a kérdések jellegéből látszik, hogy a kormány politikájával szimpatizáló ember nyújtotta be, azt azonban nem tudja, ki vagy kik voltak a kezdeményezők. A frakcióvezető szerint a kérdések a reformok támogatására kérdeznek rá, az MSZP politikai céljaival egybeesnek, így ha az OVB hitelesíti a kezdeményezéseket, azt javasolná, hogy támogassák az aláírásgyűjtési kampányt.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: ezek szerint a két nagy párt ennyit tud hozzátenni Magyarország fejlődéséhez, vitájuk közben pedig a régió többi állama elhúz Magyarország mellett. Budai Bernadett kormányszóvivő azt hangsúlyozta: mindenkinek, akinek erre a törvény lehetőséget biztosít, joga van népszavazási kezdeményezéssel élni. "Amikor a Fidesz kezdeményez népszavazást, akkor az a demokratikus és az alkotmányos rend védelme érdekében történik, ha ezt egy állampolgár teszi, akkor viszont ellenséget látnak benne" - mondta Budai Bernadett.