Gyurcsány megy tanúskodni, ha kérik

Vágólapra másolva!
Bár az ügyészség egyelőre nyilvánosan nem jelezte, hogy a Zuschlag-ügyben meg akarja hallgatni Gyurcsány Ferencet, a miniszterelnök jelezte, ha szükség van rá, áll a hatóságok rendelkezésére. A csalással gyanúsított Zuschlag János egyelőre nem tett vallomást, amivel az ügyész szerint elszalasztott egy lehetőséget arra, hogy megvédje magát.
Vágólapra másolva!

Állok rendelkezésre, ha meg kívánnak hallgatni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy keddi sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy állítólag meghallgatják őt tanúként Zuschlag János és társainak ügyében. Gyurcsányt mint egykori ifjúsági miniszterként hallgatnák meg. Az MSZP-s Zuschlag Jánost és társait azzal gyanúsítják, hogy pályázati pénzekkel csaltak. A politikus ezt tagadja.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője korábban sajtótalálgatásnak nevezte azt a tanúkénti meghallgatásra beidézendő politikusok neveit tartalmazó névsort, mely megjelent a Zuschlag-ügyben. A Népszabadság szombaton írt arról, hogy az ügyészség meg akarja hallgatni az ifjúsági területért felelős egykori minisztereket, a fideszes Deutsch-Für Tamást, és a szocialistákat - Jánosi Györgyöt, Gyurcsányt és Göncz Kingát - egyaránt.

A nyomozók korábban kihallgatták már többek között Baja Ferencet, a Miniszterelnöki Hivatal, Arató Gergelyt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Ujhelyi Istvánt, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárait, Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető-helyettest, valamint Tüttő Katalint, a fővárosi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnökét.

"Nem tett vallomást eddig Zuschlag János" - közölte kedden az [origo]-val Szabó Ferenc főügyész-helyettes, a Bács-Kiskun megyei ügyészség szóvivője. Mint elmondta, ennek annyiból van jelentősége, hogy a letartóztatott volt MSZP-s parlamenti képviselő elszalasztott egy lehetőséget arra, hogy megvédje magát. "Ezt nem tette meg, pedig lett volna rá lehetősége" - közölte Szabó.

Pénteken helyezték harminc napra előzetes letartóztatásba Zuschlagot. Az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hat társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt. A büntetés felső határa 20 év szabadságvesztés.