Beszámolt Szilvásy az NBH átszervezéséről

Vágólapra másolva!
Homlokegyenest másképpen vélekednek a kormánypárti és ellenzéki politikusok arról, milyen eredménnyel zárult az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése, amelyen az NBH átalakítását is vizsgálták. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György szerint szakmailag meg tudta indokolni az átszervezést, az ellenzék viszont kitart amellett, hogy politikai tisztogatás történt, szakmai érv nem hangzott el.
Vágólapra másolva!

Szilvásy György szerint a nemzetbiztonsági bizottság minden tagját meg tudta volna győzni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) átalakításának szakmai indokairól, ha csak a szakmai érvek számítanának. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter erről kedden nyilatkozott a testület zárt ülése után, amelyen beszámolt a hivatal átszervezésének indokairól.

A miniszter megismételte korábban elmondott érveit, miszerint a hatékonyság, a párhuzamosságok kiszűrése és a gyorsabb információáramlás érdekében kellett átszervezni a hivatalt, amelynek eredményeként a főosztályok száma a felére, az osztályoké harminc százalékkal csökkent, és összesen fele annyi vezetői poszt van, mint korábban. A miniszter szerint az ülésen a többség megértette, hogy nem tisztogatás vagy lefejezés történt az NBH-nál.

Szilvásy György az átszervezés indokaként általánosságokat mondott, azonban semmilyen szakmai érvvel nem szolgált, ami indokolttá tenné az elmúlt 17 évben példátlan mértékű átszervezést - jelentette ki Simicskó István, a bizottság KDNP-s elnöke az ülés után. Mint mondta, gyakorlatilag az egész vezetői garnitúrát leváltják, egy részüket nyugdíjazzák, és mindezt egy megbízott főigazgató hajtja végre.

Demeter Ervin fideszes bizottsági tag is úgy vélte, a miniszter beszámolójában nem tudott szakmai érveket felsorakoztatni az átalakításra. Szerinte így, ha lesz kinevezett főigazgatója az NBH-nak, akkor őt kész helyzet elé fogják állítani, nem lesz lehetősége a szolgálat működési rendjének kialakítására. "Ezek után már csak egy báb-főigazgatót keresnek" - tette hozzá. Az ellenzék úgy gondolta, hogy Szilvásy György gyakorlatilag politikai bosszút állt a szolgálaton, hiszen az NBH hibái, ügyetlensége az irányításért felelős miniszteren csapódott le. Ezt az egyetlen magyarázatot látjuk a lefejezésre - mondta Demeter Ervin.

Tóth Károly, a testület szocialista alelnöke viszont arra hivatkozott, hogy a szolgálatoknál régebb óta - többségében 1999 óta - tevékenykedőket változatlan pozícióban hagyták, vagy magasabb megbízást kaptak. Miért lenne ez tisztogatás, amikor az egyik kormány kinevezte, a másik kormány most megerősítette a megbízást? - tette fel a kérdést Tóth Károly.

A Nemzetbiztonsági Iroda augusztus 27-én jelentette be, hogy szeptember 1-jével átalakul a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezete. A hivatal honlapjára három nappal később feltett szervezeti sémából annyi derült ki, hogy a jövőben négy helyett három műveleti igazgatóság irányítja a szervezet tevékenységét. Az NBH feladata közé tartozik a kémelhárítás, a terrorelhárítás, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, vagy az A, B, C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés.