Megbukott Laborc a nemzetbiztonsági bizottságban

Vágólapra másolva!
A kormány által a Nemzetbiztonsági Hivatal élére jelölt Laborc Sándor elbukott a parlament nemzetbiztonsági bizottságában, miután a fideszes tagok ellene voksoltak, a szabad demokraták pedig tartózkodtak. Laborc kinevezése ellen azért tiltakozott az ellenzék, mert a KGB egyetemén tanult, és ezért aggódnak esetleges orosz kapcsolatai miatt. Szilvásy György titokminiszter ugyanakkor várhatóan kinevezi Laborcot a bizottságban történtek ellenére is.
Vágólapra másolva!

Nem támogatta Laborc Sándor kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére pénteki zárt ülésén az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. A testület öt szocialista igen, öt ellenzéki nem szavazat és az SZDSZ tartózkodása mellett utasította el a jelölést.

Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter az ülés után újságírók előtt közölte: amennyiben Laborc Sándor C típusú átvilágítása rendben lesz, akkor a bizottság döntése ellenére továbbra is az ő kinevezését terjeszti fel a miniszterelnöknek.

A szavazáson tartózkodó Gulyás József (SZDSZ) azt mondta, azért nem támogatta Laborc Sándor kinevezését, mert a liberális párt nem tartja szerencsésnek, hogy kártékony vita alakult ki személyével kapcsolatban. Hozzátette: tudomásul veszik, ha Szilvásy az elutasító bizottsági döntés után is Laborc Sándort akarja kinevezni.

A bizottsági ülésen Laborc Sándor meghallgatása előtt a testület többsége támogatta Hetesy Zsolt kinevezését az Információs Hivatal élére, illetve Balajti László kinevezését a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetői posztjára.

Laborc jelölését már korábban bírálta a Fidesz. Azért tartották alkalmatlannak, mert képzettségét a KGB egyetemén szerezte. A Fidesz szerint emiatt a Magyarországot érő egyik legjelentősebb kihívás, az orosz nagyhatalmi törekvésekből adódó feladatok ellátására személetmódjában sem alkalmas.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere korábban kifogásolta azt is, hogy Laborc a nemzetbiztonsági szolgálatok átszervezésekor a kémelhárítási igazgatóságot megszüntette. Demeternek az is szemet szúrt, hogy szerinte Laborc a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elbagatellizálta az orosz energiapolitikai hatalmi törekvésekre vonatkozó kérdést.

Szilvásy György titokminiszter azonban kiállt Laborc jelölése mellett. Múlt pénteken az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: "Laborc Sándor szigorúan szakmai alapon irányította az NBH átszervezését, ahol ma kevesebb a vezető, és a szervezett hatékonyabb, mint korábban. Megbízott vezetőként is bizonyította alkalmasságát."

Szilvásy szerint "erkölcsileg igazolhatatlanok és tényszerűen alaptalanok a Laborc 'orosz kapcsolataira' vonatkozó félrevezető fideszes állítások, amelyeket eljuttatnak a világsajtóhoz is". A miniszter elismerte, hogy Laborc valóban Moszkvában tanult, de szerinte az egyetem campusában hermetikusan elválasztották a külföldi hallgatókat az oroszoktól, akikkel semminemű kapcsolat nem jöhetett létre, még egymás nevét sem ismerték."