15 év börtönt kapott a magyarcsanádi lány felgyújtója

Vágólapra másolva!
Tizenöt év börtönre ítélték a magyarcsanádi lány felgyújtóját. A tizenhét éves fiú büntetését a korábbi ítélethez képest tovább szigorította a mostani - jogerős - döntés. A gyilkosság tavaly nyáron történt Makó külterületén, a támadó megerőszakolta, majd felgyújtotta és magára hagyta a lányt, akit hetekig ápoltak kórházban, de nem sikerült megmenteni az életét.
Vágólapra másolva!

Tizenöt év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a tizenhét éves fiút, akit egy magyarcsanádi lány meggyilkolásában mondott ki bűnösnek. A fiú tavaly nyáron felgyújtotta a 18 éves P. Henriettát. A másodfokon meghozott ítélet jogerős.

Az ítélőtábla ezzel egy évvel súlyosbította a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét, melyben a tizennyolc éves lány megerőszakolása, felgyújtása és meggyilkolása miatt aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben találták bűnösnek Kurai Andrást.

A Szegedi Ítélőtábla a vádlott élet elleni cselekményét előre kiterveltnek minősítette. Az indoklás szerint a vádlott annyira brutális módon, a sértett olyan mértékű megalázásával követte el tettét, hogy mindenképpen indokolt a törvény által megengedett legsúlyosabb büntetés kiszabása.

K. András tavaly július 20-án megerőszakolta, majd felgyújtotta P. Henriettát Makó külterületén, a lányt utána magára hagyta. Munkások találtak rá, akik még tudtak beszélni vele, a súlyosan sérült lány azt mondta - állítólag többes számot használva -, hogy elrabolták, megerőszakolták, és felgyújtották. Az elsőfokon eljáró bíróság álláspontja ezzel kapcsolatban az volt: elképzelhetetlen, hogy miután testének 60 százaléka megégett és óriási kínok között vonszolta magát 500-600 méteren keresztül, ne az igazat mondja. P. Henrietta életéért utána hetekig küzdöttek a fővárosi István Kórházban az orvosok, de végül augusztus 10-én belehalt sérüléseibe.

Így történt a bíróság szerint

A bírósági ítéletben pontosan rekonstruálták a történteket. Eszerint a magyarcsanádi lány 2006. július 19-én este lakóhelyéről, Magyarcsanádról Makóra utazott, hogy barátjával találkozzon. Együtt töltötték az estét, és eközben összefutottak a vádlottal, akivel hármasban egészen másnap hajnalig beszélgettek. A lány barátja 3 óra 45 perckor közölte, 4 órától egy ismerősével horgászni megy, és mivel késésben van, megkérte a vádlottat: kísérje el barátnőjét a buszpályaudvarra, ahonnan hazamehet.

Amikor a társaság 4 óra után különvált, a vádlott rávette a sértettet arra, hogy kerékpárral menjenek ki egy, Makó határától mintegy 7,7 kilométerre lévő helyre. Itt a fiú pontosan nem meghatározható módon megerőszakolta és megkötözte a lányt.

Ezután biciklivel visszament Makóra, ahol motort vásárolt, majd elhajtott egy benzinkúthoz, ahol egy kétliteres flakonba több mint másfél liter benzint tankolt. Visszatért a lányhoz, leöntötte benzinnel, és meggyújtotta áldozatát, mert attól tartott, ha életben hagyja a lányt, az elmondja a vele történteket. Miután felgyújtotta áldozatát, magára hagyta, és visszatért Makóra.

Amikor a kötelékek részben elégtek, a lány kiszabadította magát, és segítségért indult. Fél kilométert vonszolta magát, amikor három, hagymaföldön dolgozó emberrel találkozott, akik mentőt hívtak a lányhoz. Előbb a szegedi klinikára, majd a budapesti Szent István Kórház égési és plasztikai sebészeti osztályára szállították, de nem tudták megmenteni: augusztus 10-én elhunyt.