A kórházakban kevesebb a hálapénz

Vágólapra másolva!
A kórházakban kevesebben, a háziorvosnál többen adnak hálapénzt, mint korábban - derül ki a Tárki és az Image Factory kutatásából. A felmérés szerint a szülészek és a sebészek kaszálnak, ők kapják a legtöbbet a zsebbe kifizetett, becslések szerint 30-100 milliárdból.
Vágólapra másolva!

A kórházakban kevesebben, a háziorvosoknál többen adnak hálapénzt a Tárki és az Image Factory novemberi országos reprezentatív kutatása szerint. A kutatás adatai szerint a felnőtt magyar lakosság úgy látja, a korábbi felmérésekhez képest a háziorvosoknál nem, azonban a kórházi orvosok esetében csökkent a hálapénz elterjedtsége.

A megkérdezettek negyede szokott háziorvosának hálapénzt adni, ami a 2003-as adathoz képest kismértékű növekedést mutat. Az adatok szerint a kórházakban fizetett hálapénz ugyan általánosan elterjedt, de visszaszorulóban van szinte valamennyi szakma esetében. Különösen elterjedt, s alig csökken a hálapénz a szülészek és a sebészek esetében.

A gyermekorvos és a belgyógyász szakmák esetében ugyanakkor a hálapénz elterjedtségének 1999 és 2003 közötti lassabb csökkenése mára gyorsulni látszik, de azért a megkérdezettek szerint ma is a betegek közel háromnegyede ad hálapénzt. A válaszadók több mint fele szerint továbbra is mindenki ad a szülészorvosnak hálapénzt, és több mint harmada mondta ugyanezt a sebészek és a gyermekorvosok esetében.

Az eredmények szerint nagyobb a hálapénzadás esélye, ha a páciens nő vagy nyugdíjas. Tíz emberből négy szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, bármikor adják is azt.

Az elmúlt években végzett becslések szerint hozzávetőlegesen 30 és 100 milliárd forint között költött a lakosság évente a hálapénzre. A hálapénz jelentősen koncentrálódik: az orvosok 40 százaléka sokat vagy nagyon sokat, 40 százaléka keveset, 20 százaléka pedig semennyit sem kap.