Négy szakszervezet megállapodott a MÁV-val

Vágólapra másolva!
A MÁV Zrt. menedzsmentje és négy szakszervezet vezetői szombaton aláírták a 2008. évre vonatkozó valamennyi foglalkoztatáspolitikai és bérmegállapodást. A VDSzSz Szolidaritás nem írta alá a megállapodások bérfejlesztésre vonatkozó részét.
Vágólapra másolva!

A valamennyi megállapodást aláíró négy szakszervezet (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete) és a MÁV Zrt. között létrejött bérmegállapodás szerint az alapbérek átlagosan 6,9 százalékkal növekednek. A munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összege éves szinten 250 000 forint/fő mértékre növekedett.

A VDSzSz Szolidaritás azért nem írta alá a bérmegállapodást, mert az alapbérfejlesztés mértékén felül további 10 százalék extra bérfejlesztést követelt a most megalakuló új társaságoknál.

Mind az öt reprezentatív szakszervezet aláírta a foglalkoztatáspolitikai megállapodást, amely három évre szól és a munkavállalók foglalkoztatás-biztonságának feltételeit, továbbá munkaerő-piaci mobilitásának javítását rögzíti.

A heti munkaidő a korábbi megállapodásoktól eltérően nem csökkent 38 óra alá, így a foglalkoztatási feltételek nem változtak.