Kóka bejelentette: ő is SZDSZ-elnök akar lenni

2007.02.01. 8:15

Kóka János is indul az SZDSZ elnöki posztjáért, hivatalosan a jövő szerdán jelenti be pártelnök-jelöltségét. A politikus a közszolgálati televízió csütörtök reggeli műsorában beszélt erről.

"Tegnapelőttre állt össze a szükséges jelölés, és ma már azt tudom mondani, hogy összegyűlt több mint 100 egyéni és több mint 10 csoport jelölés, amelynek bármelyike önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az ember elnökjelöltként indulhasson" - fogalmazott a gazdasági miniszter a Nap-kelte című műsorban. A politikus hozzátette: jövő szerdai bejelentéséig nyilván ennél sokkal nagyobb számú jelölés jön össze.

Arra a kérdésre, hogy szerinte szükség van-e a kormány átalakítására, Kóka János azzal felelt, hogy erről a miniszterelnöknek kell döntenie.

A gazdasági miniszter előtt Fodor Gábor, a liberális párt ügyvivője jelentette már be hivatalosan, hogy pályázik az SZDSZ elnöki tisztére. Ő feltétlenül szükségesnek tartja a jelenlegi koalíciós kormány átalakítását, mert szerinte csak ezzel lehet megállítani a kormányzati hitelvesztést.

Támogatóból megbízott

Kóka azt is közölte, hogy Wekler Ferenc nem lesz az M6-os autópálya építésének kormánybiztosa, ellenben az ő egyik megbízottja lesz, aki a koordinációs munkát végzi majd, hogy 2010-re, mire Pécs Európa kulturális fővárosa lesz egy évig, megépüljön az M6-os.

Mint azt korábban megírtuk, Wekler Ferenc megyéjében jelentősen felduzzadt az SZDSZ taglétszáma az utóbbi hónapokban, ami azért fontos az elnökválasztás előtt álló pártban, mert az új tagok is jelölnek küldötteket márciusban az elnökválasztásra. S mint azt Wekler az [origo]-nak elismerte, ő Kóka-párti.

A gazdasági miniszter azonban nem a baranyai politikus lojalitásával indokolta a kinevezést. "Fontos, hogy helyi koordinátoraink legyenek, valóban Wekler Ferencben gondolkozom, úgy gondolom, hogy ő rendkívül sokat tett eddig is, és nagyon sokat fog tudni tenni a helyi érdekek és az országos érdekek összehangolását illetően" - fogalmazott a liberális párt elnökjelöltje.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK