Titkolózásért beperelte Gyurcsányt a TASZ

2007.02.06. 13:02

Gyurcsány Ferenc kormányfő nem adott ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet kérésére egy az őszi zavargásokhoz és a gyülekezési joghoz kapcsolódó jelentést, ezért a szervezet pert indított ellene. A TASZ szerint a gyülekezési törvény emiatt úgy módosulhat, hogy a nyilvánosság elől eltitkolják a változtatás terveit.

A kormányfő a gyülekezési jogról szóló törvény vizsgálatára eredetileg három neves alkotmányjogászt kért fel, akiknek a jelentése decemberre elkészült. A TASZ ekkor kérte a tanulmány nyilvánosságra hozatalát, de Gyurcsány Ferenc azt arra hivatkozva tagadta meg - áll a jogvédők közleményében -, hogy az a kormány döntése megalapozását szolgálja, és az "abban foglaltak széles körű társadalmi egyeztetése még idő előtti".

A TASZ  úgy tudja, januárra már a gyülekezési törvény módosításának koncepciója is megszületett a jelentés alapján, azonban mind ez idáig sem a jelentést, sem a koncepciót nem hozták nyilvánosságra.

A szervezet ezért döntött úgy, hogy perre viszi az ügyet - áll a TASZ közleményében. Most azt kérik, hogy a bíróság soron kívüli eljárásban döntsön arról, valóban el lehet-e zárni a nyilvánosságtól a gyülekezési szabadságot szabályozó törvény módosításának a terveit. A keresetet kedden a Fővárosi Bírósághoz nyújtották be.

A gyülekezési jog módosítása az őszi Kossuth téri kormányellenes tüntetések kapcsán merült fel. Ennek kapcsán javaslatokat fogalmazott meg a zavargások hátterét vizsgáló, a kormányfő által felkért bizottság is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK