Tekintélyt növelhetne a rendőrvédő törvény

2007.02.14. 17:54

Pár órával Petrétei József rendészeti miniszter ígérete után elkezdődött a Btk. módosításának előkészítése. E szerint a jövőben súlyosabban büntetnék a Teve utcai székháztámadáshoz hasonló bűncselekmények elkövetőit. Az általunk megkérdezett biztonsági szakértő szerint a szigorítás visszaadhatná a rendőrök tekintélyét.

"Igen, a tárca már megkezdte a szakmai előkészítést" - ezt a szűkszavú választ kapta az [origo] az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól kevesebb, mint egy nappal azt követően, hogy Petrétei József bejelentette, módosíttatná a Btk.-t. A tárcavezető indoklásként közölte, annak érdekében akarja a szigorítást, hogy a rendőrpalota megtámadásához hasonló bűncselekmények elkövetőit "a törvény a tettük súlyának megfelelő mértékben büntethesse".

Kolláth György alkotmányjogász felemás érzésekkel hallgatta a miniszter bejelentését: "vannak érvek mellette és ellene is" - közölte. A jogász szerint a nemzetközi gyakorlathoz való közeledés egyértelműen indokolná a határozott szigorítást, hiszen Nyugat-Európától az Egyesült Államokig a hasonló - ahogy Kolláth fogalmaz: terror jellegű - bűncselekményeket 20-tól 30 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják. Magyarországon jelenleg 5-től 10 évig.

Ami viszont a módosítás ellen szól Kolláth szerint, hogy napi ügyekhez kapcsolódóan nem célszerű megbolygatni a Btk.-t. A konkrét ügy elkövetőire pedig már egyébként sem lehetne alkalmazni a megnövelt büntetési tételeket.

Vágó Imréné, az In-Kal Security biztonsági főigazgatója - Csepel volt rendőrkapitánya - viszont kedvezően fogadta a miniszter ígéretét. A szakértő úgy véli, hogy "nincs nagyobb kár annál, mint amikor a mindannyiunk biztonságáért felelős rendőrséget elbizonytalanítják". Márpedig a volt kapitány úgy véli, hogy az elmúlt időszakban a rendőrséget ért fizikai és verbális támadások ezt az eredményt hozták. Szerinte egy szigorítás visszaadhatná ezt a tekintélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK