Gyászlobogóval üzen Ausztriának Szentgotthárd

2007.02.20. 10:42

Szemétégető ellen tiltakoznak a szentgotthárdiak, amely száz méterre a várostól, a határ osztrák oldalán épülne meg. A polgármester szerint az osztrákok merényletet terveznek a város ellen, ezért a határon álló emlékmű magyar lobogóját feketére cserélte.

Félárbocra eresztett gyászlobogóra cserélte Szentgotthárd polgármestere az osztrák-magyar határon álló Népek barátsága emlékműnél a magyar nemzeti zászlót, amely eddig a két nép barátságát és együttműködését szimbolizálta. "A fekete lobogó azt jelzi, hogy gyászoljuk a barátságot, és mélységesen fájlaljuk, hogy évek óta semmibe vesznek bennünket" - mondta az MTI-nek kedden Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere.

Szentgotthárd közvetlen közelében, a város közigazgatási határától alig száz méterre, Heiligenkreuzban az osztrák BEGAS Kraftwerk GmbH kíván nagy teljesítményű hulladékégetőt megépíteni, amelyben évente 200 ezer tonna újra fel nem használható hulladékot és szennyvíziszapot akarnak elégetni. Az égető építése 2007-ben kezdődne, a 30 millió forintos összegnek megfelelő euróba kerülő létesítmény pedig az osztrák tervek szerint 2010-ben kezdené meg a működését.

Viniczay elmondta, a város lakói tiltakoznak a határon átnyúló ipari park osztrák oldalán tervezett hulladékégető megépítése ellen, amely a polgármester szavai szerint olyan osztrák merénylet lenne Magyarország és Szentgotthárd ellen, amelyre 158 éve nem volt példa. Viniczay szavai szerint egészen példátlan, ahogyan az osztrákok évek óta mérgezik a Rába és Lapincs vizét, most pedig a hulladékégetővel a levegőt akarják beszennyezni.

A környéken uralkodó széljárás miatt a hulladékégetőből kibocsátott füst szinte kizárólag Magyarország irányába távozna, de komoly terhelést jelentene a környezetre a hulladék vasúti és közúti szállítása is. A Pro Natura St.Gotthard civil szervezet péntekre a helyi vasútállomás elé szervez demonstrációt, mert a BEGAS honlapjáról úgy értesültek, a hulladék kétharmadát vasúton szállítanák az égetőbe.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már 2006. június 23-án jelezte az Osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztériumnak, hogy a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető üzemet olyan létesítménynek tartja, amelynek jelentős hatása van Magyarországra, ezért kéri a határokon átnyúló szennyezésről szóló Espoo-i egyezmény alkalmazását.

Az osztrák minisztérium válaszában jelezte, hogy az egyezmény szerint fog eljárni, és amint a beruházó Ausztriában benyújtja az engedélyezési kérelmet, Magyarország erről értesítést kap, hogy részt vehessen az engedélyezési eljárásban. Az egyezmény értelmében az osztrák hatóságoknak mérlegelniük kell a magyar lakosság véleményét és a magyar hatóságok álláspontját, ez azonban nem jelent vétójogot Magyarország számára.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK