Bekékült aszfalt maradt a zavargások után

2007.03.16. 9:06

A reggeli órákig 180 köbméter törmeléket takarított ela  Fővárosi Közterület-fenntartó a budapesti belvárosból, de a Balettintézet ledöntött állványzata fél tíz körül még félig elzárta a Paulay Ede utcát. A megkárosított oktogoni újságárus csak legyint a történtekre.

Legfőképpen a vízágyúk festékes vizétől bekékült aszfalt emlékeztetett péntek reggel az előző esti zavargásokra a a budapesti belvárosban - jelentette az [origo] tudósítója. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) nagyrészt eltakarította a romokat. A Paulay Ede utca felét azonban fél tíz körül még félig elzárta a Balettintézet ledöntött álványzata. Tudósítónk már csak a Bajza utcánál látott néhány rendőrkordont a kerítésnek döntve, és egy körülbelül egy négyzetméteres területen látható volt, hol szedték fel a díszburkolat kockaköveit a zavargók. A köveket azonban valaki már visszahordta egy halomba.

"Úgy látszik, már minden ünnep így telik" - legyintett egy újságáros az Oktogonnál, akinek bódéja ablakát betörték csütörtök éjjel. A szemben lévő virágárus pedig azt mondta, ő megértené, ha politikai jellegű lett volna a tüntetés, de szerinte azt csak a balhé miatt csinálták.

A FKF a távirati irodához péntek reggel eljuttatott közleményében azt tudatta, hogy befejezte a zavargások utáni takarítást a belváros főútjain. A munkavégzés és a károkozás költsége az elsődleges felmérés szerint mintegy 15-18 millió forint.  A cég éjjel fél tizenkettőkor, a rendőrség engedélyével kezdte meg a takarítást az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nyugati téren, a Teréz és Erzsébet körúton, az Erzsébet és Deák téren, valamint a József Attila utcában.

A területről 181 köbméter fa- és egyéb hulladékot, törmeléket, betontuskókat, közlekedési jelzőtáblákat és tartóoszlopakait, utcabútorokat, valamint az úttestre döntött 5 telefonfülkét szállítottak el a közterület-fenntartó emberei. A zavargások során felgyújtottak és összetörtek 50 darab utcai hulladékgyűjtő kosarat, 12 darab 1,1 köbméteres műanyag konténert és közel száz darab 240 literes lakossági hulladékgyűjtő edényt - tette hozzá a közlemény.

A fővárosi tűzoltóknak összesen 17 tűzesethez kellett kivonulniuk aacsütörtök esti zavargások kapcsán - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel. A belváros több pontján padokat, kukákat, építési anyagokat gyújtottak fel, többek között az Andrássy úton, a Deák téren és a József Attila utcában.

A mellékutcák takarítását a közterület-fenntartó pénteken a nappali műszakban végzi - fűzte hozzá a közlemény. A március 15-i kiemelt rendezvényen helyszínein pedig, valamint az odavezető útvonalakon az utótakarítást már a tömeg elvonulása után megkezdték az FKF emberei.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK