Széchenyi-aranyéremmel tüntette ki Göncz Árpád volt köztársasági elnököt a Széchenyi Tudományos Társaság, a díjazott által bejárt, a szabadság és a demokrácia szolgálatának szentelt életpálya elismeréséül.

Görgey Gábor volt kulturális miniszter, Kossuth-díjas író méltatásában úgy fogalmazott: "Én még nem találkoztam olyan emberrel, akit annyian szerettek volna, mint Göncz Árpádot." "Göncz Árpád lezser, hétköznapi derűt hozott a politikai életbe, ami úgy kell ennek az országnak, mint egy falat kenyér" - mondta. Göncz Árpád csütörtökön vette át a kitüntetést a budapesti Ökoházban.

Szunai Miklós, a Széchenyi Tudományos Társaság ügyvezető igazgatója a kitüntetés átadása előtt azt hangsúlyozta: "Göncz Árpád nem csak köztársasági elnökként, de íróként, műfordítóként is bizonyított. Ő mindannyiunk Árpi bácsija volt."

Az ügyvezető igazgató elmondta: a Széchenyi Tudományos Társaság célja, hogy növekedjen Magyarországon a létrehozott, illetve hasznosított szellemi termékek száma és értéke, valamint hogy széles körű elismerést kapjanak a kiemelkedő tudományos és innovációs teljesítmények. Hozzátette: a társaság a Közép- és Kelet-európai Környezetfejlesztési Intézetből nőtt ki.

Az ünnepségen megjelent többek között Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Kosáry Domokos, az MTA volt elnöke, Mécs Imre szocialista országgyűlési képviselő, valamint a diplomáciai testületek képviselői.